PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La solidaritat és la tendresa dels pobles. Repensant l’agermanament de Sabadell amb el Sàhara

 

Article d'opinió de Míriam Ferràndiz, Regidora de Drets Civils i Ciutadana, envers l'agermanament de Sabadell amb el Sàhara.

"El 4 de maig de 1989 se signava un acord d’agermanament de la ciutat de Sabadell amb la Daira de l’Argub amb la finalitat de treballar de forma conjunta per la llibertat i la pau al Sàhara. A l’any 2014, 25 anys després, el ple municipal va ratificar per unanimitat l’agermanament.

Actualment ens trobem en un moment important pel que fa a aquest agermanament. El moment polític que estem vivint ens apropa, com a dos pobles que compartim la lluita per l’autodeterminació sense oblidar que a nivell municipal hem expressat molt clarament el compromís amb les persones refugiades. En el cas dels campaments de persones refugiades en el Sàhara, ens trobem amb vides aturades en assentaments des de fa més de 40 anys. Com a municipi agermanat, doncs, no podem fer altra cosa que potenciar aquesta tasca de cooperació, solidaritat i intercanvi i donar visibilitat a la realitat que viuen els i les sahrauís.

És per això que des de fa uns mesos, a nivell municipal i conjuntament amb entitats hem estat treballant en la reformulació de l’agermanament per tal d’adaptar-lo a la realitat actual. Ha estat un procés de repensar, reflexionar i valorar tota la tasca feta en els més de 25 anys d’agermanament, per tal de poder tenir clar cap a on s’enfocaven les línies de treball. I amb tot això ha estat imprescindible el treball conjunt, especialment amb l’entitat Solidaris amb el Poble Sahrauí, a qui cal fer un reconeixement més que destacat per la seva trajectòria i compromís amb el poble Sahrauí i la gran tasca i implicació que han tingut en la dinamització de l’agermanament a la ciutat.

Perquè un agermanament estigui viu cal implicar agents socials de la ciutat, i entitats com Sabadell Acull Infants Sahrauís són una peça clau amb el projecte de Vacances en Pau. Cal aprofitar aquest moment per consolidar accions que ja es feien i alhora implicar nous agents.

El fet que l’entitat TACC (Taller d’Art, Cultura i Creació) agafi el relleu de la dinamització de l’agermanament fa que directament es posi el focus al treball amb joves, un aspecte que considerem clau. En aquest sentit, es dóna un impuls per realitzar projectes de caire social a la zona de l’Argub comptant amb la participació de joves a través d’intercanvis i camps de solidaritat. A més, també s’està treballant amb l’Institut Ribot i Serra per a que joves estudiants de cicles formatius de grau superior puguin realitzar pràctiques i experiències formatives al Sàhara.

Evidentment, per l’experiència que tenim, un altre eix de treball ha estat el de reforçar la cooperació sanitària. En aquest àmbit comptem amb la col·laboració de la Corporació Sanitària del Parc Taulí, concretament amb l’experiència de les comissions mèdiques i potenciant aspectes de formació sanitària. Alhora, també s’aposta per reforçar la Casa de Malalts de Tementafus.

Un altre dels eixos tranversals és el fet d’incloure la perspectiva de gènere en totes les accions que es vagin duent a terme.

Així s’ha elaborat un nou projecte on l’impacte de les accions pren molt de relleu. És fonamental que tota aquesta tasca de cooperació, solidaritat i aprenentatge mutu tingui retorn a nivell local per tal que la ciutadania conegui tot el que s’està fent i quedi palès i es doni a conèixer el compromís de la ciutat de Sabadell amb la lluita del poble Sahrauí."


 

Articles relacionats

>> Visita a la República Àrab Sahrauí Democràtica per refermar l’agermanament entre Sabadell i l’Argub

>> Agermanament amb el Sàhara. Sabadell i el Sàhara Occidental