PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
SALUT

FAQ PANTALLES

 
 
 
SOBRE PANTALLES JOCS XARXES SOCIALS

Sobre pantalles

De què parlem quan parlem de pantalles?

Sota el terme  de pantalles s’agrupen diferents aparells i programaris, la funció principal dels quals és entretenir i facilitar la comunicació. S’utilitzen a través del mòbil, la tauleta o dels ordinadors i les més freqüents són els videojocs, les xarxes socials i els xats.

Perquè preocupa l'ús de pantalles en adolescents?

És gairebé impossible imaginar-se una vida sense pantalles, s’han estès a un ritme ràpid la quantitat de possibilitats, usos, aplicacions i xarxes que aquestes ofereixen. S’usen en diversitat d’edats i contextos i realment se’n pot treure molt  profit i beneficis (accés a informació i coneixement, connexió amb persones d’arreu, gestió i organització, compartir, entreteniment etc).  De totes maneres, si no se’n fa un ús responsable i conscient, hi ha riscos que poden derivar en problemes socials, relacionals, psicològics i de salut.

Aquests riscs es poden accentuar en l'adolescència, donades les característiques de l’etapa com:  interès i adaptabilitat ràpida a allò nou, cerca de sensacions, prioritzar la gratificació immediata i la importància del judici social.

Les situacions de risc que més preocupen a les quals es pot exposar la persona que fa un mal ús de les pantalles tenen a veure amb: assetjaments, dependència emocional a través de les xarxes socials, sobreexposició de la vida privada, manca de seguretat informàtica, ciber control (doble clic blau, en línea), hores de joc, afectació en les relacions socials i familiars, entre d'altres.

Les pantalles provoquen addicció?

No totes les addiccions són produïdes per la introducció al cos d’una substància. Més enllà de l’addicció a les drogues, es parla també d'addiccions a pantalles.

Algunes de les senyals que ens poden donar l’alerta d’una possible conducta adictiva poden ser:  pèrdua d’interès per activitats lúdiques sense pantalles, gran inversió de temps personal a les pantalles, abandonament de responsabilitats, progressiu aïllament social, disminució de la comunicació familiar,  inquietud, angoixa, depressió o irritabilitat al no poder-se connectar i/o jugar.

Què vol dir fer un mal ús?

La dificultat de distingir un bon ús d’un mal ús s’accentua al ser una conducta socialment acceptada i integrada. Algunes de les senyals de mal ús tenen a veure amb un temps excessiu dedicat a les pantalles i l’afectació de les relacions i les conductes fora del món virtual. Pot passar que l’ús de pantalles s’utilitzi per omplir espais buits, es converteixin amb l'única via de comunicació, generi sentiments d’insatisfacció o no es trobin alternatives gratificants fora de les pantalles per omplir el temps.

Jocs

Què cal tenir en compte amb els jocs?

A l'hora d'utilitzar els jocs virtuals, jocs en xarxa, jocs d’aposta  o consoles, és important tenir en compte els següents aspectes:

  • Hores davant la pantalla, és important saber parar i saber acotar el temps.
  • No deixar responsabilitats ni altres moments d’oci de banda.
  • Tenir en compte els valors que transmet el joc i ser crítics amb aquests.
  • Posar un especial ull en si hi ha diners pel mig, el reforç intermitent que generen els jocs d’atzar tenen un alta capacitat additiva.
  • Tenir en compte la informació personal que es proporciona en els jocs en xarxa.
  • No substituir les relacions directes per les relacions online.

Xarxes socials

Què cal tenir en compte amb les xarxes socials i xats?

És important fer-ne un ús apropiat i segur. És per això que a l’hora d’utilitzar-les s’ha de fer amb plena consciència.

S’han de cuidar els seguidors, mantenir el perfil actiu i actualitzat i, si fa temps que no s’utilitza una xarxa, eliminar l’usuari. També s’ha de valorar si allò que volem publicar és correcte. El que es comparteix a Internet mai desapareixerà i no sabrem qui pot arribar a accedir a aquella informació. El que per nosaltres és un instant o un comentari transitori, pot quedar immortalitzat en el món virtual.  Cal ser conscients de que es perd el control sobre allò que es publica. No controlem, ni a qui arriba, ni en quin moment ressorgeix o quin ús o significat se li dona.

És important també que la mateixa persona pugui reflexionar i pensar sobre les xarxes. Que m’aporten? Quins problemes em generen? Com em condicionen o m’afecten? Afecten a les meves relacions? Per què les faig servir? Com és la comunicació a través d’aquestes?

També cal tenir en compte pel que fa a la seguretat: triar contrasenyes llargues i resistents (combinant majúscules, minúscules, nombres i caràcters especials) i fer servir claus diferents si tenim més d’un compte.


 


 

També et pot interessar...