PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2024

Imatge de l'activitat    

Del 18 i 19 de maig de 2024 

 

 2024DiaInternacionalMuseusCartell

 

18 de maig: Dia Internacional dels Museus

18 de maig: Nit dels Museus 2024

Una iniciativa que se celebra a tot el món amb jornades de portes obertes, visites guiades i moltes activitats més al voltant dels museus.

 

  • El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) des de 1977. Un dia on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
  • Aquest 2024 l’ICOM proposa celebrar el Dia Internacional dels Museus amb el lema 'Museus per l'educació i la investigació', que subratlla el paper fonamental de les institucions culturals a l'hora de proporcionar una experiència educativa holística. Aquest dia aposta per un món més conscient, sostenible i integrador.
  • La Nit dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des de 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO, i que aquest any tindrà lloc el dissabte 18 de maig.
  • La Nit dels Museus té com a objectiu fer que els museus siguin més accessibles al públic en general i en particular a un públic més jove. Vol, també, generar una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós.

  

El DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2024 A SABADELL

 

Per tretzè any consecutiu els museus de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus: el Museu d’Art, el Museu d’Història i el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han programat una jornada de portes obertes i diverses activitats gratuïtes els dies 18 i 19 de maig .

LA NIT DELS MUSEUS a Sabadell. Museus oberts fins les 24h.

El dissabte 18 de maig, amb motiu de la Nit dels Museus, tots els museus allargaran el seu horari habitual fins a les 24h.

Durant aquest dia l’entrada als museus és gratuïta i es poden visitar les Joies del Museu a més de les exposicions permanents i temporals, així com gaudir de les actuacions artístiques que s’han organitzat amb la col·laboració de diferents entitats de la ciutat.

La programació detallada es pot seguir a les webs i xarxes socials de les diferents institucions organitzadores:


 

 

 

Programació

- Descobreix les Joies dels Museus

Tots els espais museístics de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb jornades de portes obertes i activitats gratuïtes. Cada espai mostrarà una Joia del Museu procedent del seu fons:

 

Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Dissabte 18 de maig d’11 a 14 h i de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: Recreació de l’aspecte en vida del Dimetrodon. Jaciment de Mola d’Amunt (Pallars Jussà, Lleida). Edat: Permià (280 milions d’anys)

El Dimetrodon (“dent de dues mides”) era un gènere de rèptils sinàpsids, un gran grup de vertebrats que inclou els mamífers. Era un animal carnívor que es caracteritzava per tenir una gran vela a la part dorsal del cos. Aquesta vela se sostenia gràcies a unes llargues expansions de les vèrtebres i la seva funció no está clara: podria haver servit per estabilitzar la columna vertebral o tenir una funció termoreguladora. També s’ha suggerit que podia haver estat un reclam sexual durant les èpoques d’aparellament.

El Dimetrodon va viure durant el Permià a l’Amèrica del Nord i a Europa. Als Pirineus només se n’han trobat petjades, que confirmen que les espècies europees eren molt més petites que les d’Amèrica.

Aquesta recreació escultòrica forma part de l’exposició temporal “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”, una mostra produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran que recorre bona part de la història de la Terra a partir de jaciments i fòssils d’aquest territori, des de les roques més antigues que la formació dels Pirineus va fer aflorar, fins als sediments més recents, formats per acció de les glaceres i rius, i incloent un tastet de diverses formes de vida —animals invertebrats, vertebrats i plantes— que hi havia.

L’exposició no mostra només “tresors del passat”, sinó que vol ajudar a comprendre alguns dels mecanismes de l’evolució. L’exposició acaba en el moment actual, amb una reflexió sobre l’impacte que la nostra espècie está tenint sobre els ecosistemes actuals.

  • Exposició permanent: “Avui investigues tu!”
  • Exposició temporal: “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”

 

Museu d’Art de Sabadell

Dissabte 18 de maig de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

La Joia del Museu: SNIKUS. AMICS DE SEMPRE

INAUGURACIÓ: Dissabte, 18 de maig, a les 20h.

Fins el 31 d’agost de 2024

Amb la col·laboració de Caelis Galeria i el suport de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona

Darrere del nom artístic de Sniqus hi ha el pintor búlgar resident a Sabadell, Nico Atanasov, del qual presentarem la seva obra més recent pensada especialment per al Museu d’Art.

A través d’un viatge nostàlgic als seus dies d’infantesa a la granja dels seus avis, on els animals eren els seus millors amics, l’artista ret homenatge als seus altres amics: els artistes dels llibres que va conèixer de petit. “AMICS DE SEMPRE” és un emotiu recordatori de la innocència i la inspiració que han marcat l’artista en el seu camí fins avui.

Inspirat per les paraules d'un dels millors surrealistes catalans, Modest Cuixart, sobre la seva qualitat d'imaginació i creació infinita de noves formes, decideix començar a formar part del món de l'art l'any 2003. Per al seu procés de creació, arriba un moment que tot es converteix en una vibració de colors i formes intuïtives que conviden a treure les teves pròpies conclusions més enllà del títol o de les pròpies formes. No tot el que es veu significa el mateix per a tothom. Et mostra una realitat o irrealitat que és molt teva que depèn de tu mateix si tu també la faràs teva.

Els seus punts, ratlles, cercles, laberints amagats s'uneixen per mostrar-te sentiments, escenes de la vida i més enllà, passions, fracassos i alegries, personatges motivacionals. Formes que demostren les virtuts i defectes d'aquesta experiència màgica-tràgica anomenada vida. En molts dels seus quadres tenen un doble sentit que et fan replantejar-te tota la perspectiva.  

Exposició permanent:

La col·lecció 1875-1936. Academicismes del segle XIX i De l’Art Nou als anys trenta. Exposició permanent

Tot és fum. La casa fàbrica Turull. Vídeo instal·lació artística.

Exposició temporal:

 

ORDRE I DESORDRE DEL MÓN  

Col·lecció d’Art Banc Sabadell / Museu d’Art de Sabadell

Del 4 d’abril al 24 de juny de 2024


 

Museu d’Història de Sabadell

Dissabte 18 de maig de 17 a 24 h; diumenge 19 de maig d’11 a 14 h.

 La Joia del Museu: Terra de Cendres. La incineració a Can Piteu - Can Roqueta fa 3000 anys.

Fa 3.000 anys, la plana del Vallès estava ocupada per comunitats pageses que van adoptar un ritual funerari singular: la incineració. Això va significar un important canvi ideològic, perquè fins llavors els difunts eren inhumats en sepultures col·lectives excavades al subsol.

Ara, l’Equip Can Piteu - Can Roqueta reprèn vint anys de recerca arqueològica entorn de la necròpolis per mitjà del projecte El Vallès a finals de la prehistòria. Canvis i continuïtats a Can Roqueta i a l’entorn del riu Ripoll.

 

Exposicions permanents:

  • El poblament del territori de Sabadell.
  • Sabadello, el naixement d’una vila.
  • Manufactura i menestrals.
  • Màquines tèxtils dels segles XIX i XX.

 

 

ACTIVITATS

Els Museus de Sabadell han organitzat expressament per al Dia Internacional dels Museus i la Nit de Museus els tallers infantils i familiars, visites guiades i actuacions al voltant dels seus continguts que es detallen a continuació per ordre cronològic.

DISSABTE 18 DE MAIG, NIT DELS MUSEUS


 

El dissabte 18 de maig, hi haurà jornada de portes obertes i visites guiades als Museus en aquests horaris:

- 18:00 Joia de l’ICP Miquel Crusafont: Recreació de l’aspecte en vida del Dimetrodon

Dimetrodon és un rèptil carnívor  de 280 milions d’anys que es caracteritzava per tenir una gran vela a la part dorsal del cos. Us imagineu per a què servia?

Visita guiada a l’exposició temporal “Què tenim sota els peus” 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i al Pirineu”. El Dimetrodon és una recreació escultòrica d’un animal extint  que forma part de l’exposició que fa un recorregut per la història de la terra d’aquest territori i que, al mateix temps, vol fer-nos reflexionar sobre la petjada de la nostra espècie en el planeta Terra-

- 19:00 Joia del Museu d’Història “Terra de cendres. La incineració a Can Piteu-Can Roqueta fa 3000 anys”.

Fa 3.000 anys, la plana del Vallès estava ocupada per comunitats pageses que van adoptar un ritual funerari singular: la incineració. Això va significar un important canvi ideològic, perquè fins llavors els difunts eren inhumats en sepultures col·lectives excavades al subsol.

Ara, l’Equip Can Piteu - Can Roqueta reprèn vint anys de recerca arqueològica entorn de la necròpolis per mitjà del projecte El Vallès a finals de la prehistòria. Canvis i continuïtats a Can Roqueta i a l’entorn del riu Ripoll.

- 20:00 Joia del Museu d’Art: inauguració i visita guiada a “SNIQUS. AMICS DE SEMPRE” de Sniqus.

Darrere del nom artístic de Sniqus hi ha el pintor búlgar resident a Sabadell, Nico Atanasov, del qual presentarem la seva obra més recent pensada especialment per al Museu d’Art.

A través d’un viatge nostàlgic als seus dies d’infantesa a la granja dels seus avis, on els animals eren els seus millors amics, l’artista ret homenatge als seus altres amics: els artistes dels llibres que va conèixer de petit. “AMICS DE SEMPRE” és un emotiu recordatori de la innocència i la inspiració que han marcat l’artista en el seu camí fins avui.

Inspirat per les paraules d'un dels millors surrealistes catalans, Modest Cuixart, sobre la seva qualitat d'imaginació i creació infinita de noves formes, decideix començar a formar part del món de l'art l'any 2003. Per al seu procés de creació, arriba un moment que tot es converteix en una vibració de colors i formes intuïtives que conviden a treure les teves pròpies conclusions més enllà del títol o de les pròpies formes. No tot el que es veu significa el mateix per a tothom. Et mostra una realitat o irrealitat que és molt teva que depèn de tu mateix si tu també la faràs teva.

Els seus punts, ratlles, cercles, laberints amagats s'uneixen per mostrar-te sentiments, escenes de la vida i més enllà, passions, fracassos i alegries, personatges motivacionals. Formes que demostren les virtuts i defectes d'aquesta experiència màgica-tràgica anomenada vida. En molts dels seus quadres tenen un doble sentit que et fan replantejar-te tota la perspectiva.  

Actuacions Nit de Museus

  • A les 21:30 h, ODA, de MAother Dansa al MAS.

ODA és una composició lírica en moviment destinada a lloar un espai, una idea, l'art.

MAother dansa és una associació fundada l’any 2016 a Sabadell per Elisabeth Ollé, Olga Ventura i Montse Argemí. Sorgeix de la inquietud d’apropar la dansa jazz i contemporània a tots els públics produint espectacles que pretenen, a través d'aquest llenguatge corporal, explicar històries a tots els nivells.

​De l'estil enèrgic i dinàmic de Montse Argemí, que beu del jazz més clàssic fins a transformar-lo en el més modern i de la voluntat de l'alumnat amb més projecció professional dins el món de la dansa (other), neix aquesta associació.

Amb col·laboració amb “l’Estruch. Fàbrica de Creació de les Arts en Viu”.

  • A les 22:10 h. Hanami Dansa al MHS.

Adaptació de la peça I hope, creada per Vlad Ion on sis ballarines ens transportaran a una aventura amb nit d'estrelles, mapes, motxilles i fogueres. I hope sorgeix del desig constant de trobar un nou camí i, en la seva absència, estar disposat a crear-ne un. Inspirada en el lema dels/es scouts "Sempre a punt", la peça adopta un to aventurer presentat des de l'humor i la curiositat. Situada en un espai de muntanya, la història ens mostra un viatge amb un mapa poc efectiu però amb un destí ben clar. Direcció: Priscila Garrido. Coreografia e idea artística: Vlad Ion.  Asistència: Camille Hinsinger. Ballarines: Norah Vez, Claudia Ortiz, Claudia González, Martina Caraltó, Ari Garmedia, Berta Bizar.

  • A les 22:50h. Bri d'aire. Duet de flauta i saxo al Museu de l’ICP

El duet Bri d’Aire format per Martí Comas i Alba Comasòlivas ens oferiran una Nit Cinèfila amb el següent repertori:

  1. Tema Jurassic Park - John Williams
  2. Flower Duet - Léo Delibes
  3. Cinema Paradiso - Ennio Morricone
  4. Por una Cabeza - Carlos Gardel
  5. Sound of music - Richard Rodgers
  6. Medley Mamma Mia - Benny Andersson i Björn Ulvaeus (ABBA)
  7. One Hand One Heart - Leonard Bernstein
  8. Married Life - Michael Giacchino
  9. We Don't Talk About Bruno - Lin-Manuel Miranda

DIUMENGE 19 DE MAIG


 D’11:30 a 13:30 hores. Tallers familiars als diferents Museus:

  • MAS: SNIQUS. AMICS DE SEMPRE. Taller familiar de pintura.
  • ICP: Caminant entre Dimetrodons. Fes unes petjades per posar-te a les mans que et permetran caminar com si fossis un dimetrodon de fa 280 milions d’anys
  • MHS: taller familiar de cistelleria prehistòria per a famílies amb infants a partir de 6 anys.

 

Museus participants

Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. C. de l’Escola Industrial, 23

Museu d’Art de Sabadell. Ajuntament de Sabadell.  C. del Doctor Puig, 16

Museu d’Història de Sabadell. Ajuntament de Sabadell.  C. de Sant Antoni, 13

 

http://bit.ly/diadelsmuseussbd

#MuseusSBD

Hi col.laboren:

   

             

 
 
  
 AAFF Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 LOGO POS COLOR 1L
 
 

 

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura     Twitter X

També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

Descarrega-la aquí:

 Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

 

L'APLEC DE LA SALUT 2024

 
L'APLEC DE LA SALUT 2024
 
 
 
 

ACTIVITATS

 
 
 

Sabadell presenta una proposta renovada de l’Aplec de la Salut coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana

El programa inclou diverses novetats impulsades per les entitats de Cultura Popular comptant amb el suport de l’Ajuntament

Sabadell presenta una proposta renovada de l’Aplec de la Salut coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana
 

L’Aplec de la Salut arriba enguany amb una proposta renovada d’activitats que, coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana, posaran encara més en valor i de relleu la festa local més antiga de Sabadell. Per a la celebració, les entitats de Cultura Popular i Tradicional s’han coordinat per presentar, comptant amb el suport de l’Ajuntament, diferents novetats que s’afegeixen a les propostes habituals i donaran encara més força a la celebració.  Així mateix, aquest any es recupera la tradicional trobada de l’Hostatgeria del Santuari, que després de 9 anys torna a organitzar el Bisbat, comptant amb la col·laboració de CIPO.

Entre les novetats d’aquesta edició, els Gegants de Sabadell estrenen vestuari per l’Aplec i algunes figures que els complementaran. La reestrena dels Gegants es podrà veure dissabte a les 6 de la tarda a la plaça de Sant Roc. Més tard, cap a les 7 del vespre, s’iniciarà una cercavila de gegants que recorrerà diferents carrers del centre de Sabadell.

També el Concert de Corals presenta una proposta diferent en el seu 40è aniversari. El concert, fet a mida per a l’ocasió, farà un recorregut per les cançons de diferents cantates que han marcat o que formen part de musicals com Annie, Els Miserables o The Greatest Showman. Els recitals tindran lloc els dies 8, 9 i 10 de maig a La Faràndula.

D’altra banda, divendres, dia 10, a les 8 del vespre, el Pregó a la plaça del Dr. Robert iniciarà la Festa Major petita de Sabadell. Es donarà així el tret oficial de sortida a tot un conjunt de propostes directament impulsades per les entitats de Cultura Popular i Tradicional i que inclourà l’Empestada, la Trabucada d’Inici, la Diada Castellera de la Salut, la Ramblejada de Cultura Popular, una Paellada Popular i el Concert dels Quatrevents, de música d’arrel, entre altres activitats.

No hi faltaran al programa les propostes més tradicionals de l’Aplec, com el Concurs de Colles Sardanistes, que arriba a la 21a edició i tindrà lloc a la plaça de Sant Roc diumenge de 17 a 19 h, amb colles sardanistes d’arreu de Catalunya i la interpretació de la Cobla Marinada.

També diumenge hi haurà el seguici de la vigília de la Salut, que  anunciarà que l’endemà és l’Aplec. A les 18 h tindrà lloc la plantada al passeig de la plaça Major, es lliurarà el penó als portants i es farà l’ofrena floral al Lleó de Sabadell a la plaça del Dr. Robert. I a les 19 h començarà el seguici fins a la plaça de Sant Roc on tindran lloc diversos balls amb l’acompanyament de les entitats.

L’Aplec

Dilluns, dia 13, a les 12 h al parc de la Salut, hi haurà la Cercavila de la Ciutat. A les 13 h serà el torn del tradicional concert de l’Associació Banda de Música de Sabadell, enguany amb la  interpretació del concert L’encís del vent. A les 6 de la tarda arribarà la ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola.

Pel que fa a les activitats infantils, dilluns d’11 a 14 h a tocar del Santuari, es portaran a terme diversos tallers i jocs populars d’arreu del món, així com tallers de danses i un concert de Folk. I com en anys anteriors, s’habilitarà a la pineda del costat una zona de pícnic amb taules i cadires per a què tothom que es vulgui quedar a dinar ho pugui fer.

També dilluns es podrà participar en un itinerari pel riu Ripoll fins a la capella de Sant Nicolau. La sortida serà a les 10 h des de la Torre de l’Aigua. L’objectiu del recorregut, organitzat pel Museu d’Art, és conèixer els paisatges més pintats pels artistes de la ciutat.

I una vegada més per l’Aplec es podran fer visites patrimonials a diversos equipaments, com l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria o la Torre de l’Aigua, a més del Museu d’Història i el Museu d’Art.

Activitats esportives

L’esport també serà protagonista de l’Aplec. El dilluns 13, a les 9.30 h, tindrà lloc la tradicional Pujada a la Salut, després d’haver fet un tast de coca i xocolata davant de la Fira Sabadell. La Pujada l’organitza la Unió Excursionista Sabadell (UES), amb la col·laboració de diverses institucions i empreses, entre les quals l’Ajuntament. El recorregut és de 7 km. La inscripció és gratuïta i es pot fer a la UES. També s’admetran inscripcions el mateix dia de la pujada, a la plaça de la Sardana i fins 5 minuts abans de començar la caminada.

Una altra de les activitats esportives és el Buscafites a la Salut, que aquest any arriba a la seva 4a edició. Tindrà lloc dilluns dia 13, de 10h a 13h. Es tracta d’una proposta d’iniciació a les curses d’orientació a la zona del bosc de la Salut. Aquesta activitat és gratuïta i per inscriure’s, cal accedir al web de la UES.

Serveis especials de la línia F4 d’autobús

Durant l’Aplec, la línia F4 d’autobús urbà reforçarà el servei entre la plaça del Vallès (parada codi 130-Vallès) i el Poblenou, en tots dos sentits. Tindrà una freqüència de pas de 15 minuts i estarà actiu des de les 8.30 fins les 21.30 h. La parada més propera per accedir al santuari de la Salut és la del Cementiri. 

 

 
Del 8 al 13 de maig del 2024. Cultura popular, activitats, festa i molt més!
 
 
 
 
La Salut
 

La història ens diu que Sabadell va viure durant els segles XVI i XVII diverses pestes i que s’acostumava a fer servir la serra de Sant Iscle –la que hi ha a l’altra banda del riu Ripoll– com a morberia per aïllar els sospitosos de patir la malaltia. Segons la llegenda, en un d’aquests episodis de mitjan segle XVII, es va trobar a la font Vella una imatge de la Mare de Déu i tothom qui en va beure aigua es va curar. Tres-cents anys després, revivim aquesta llegenda: arriba la pesta, es fa la quarantena, es descobreix que l’aigua és sanadora, es fa cap al pla de Sabadell i finalment es celebra el miracle que s’ha esdevingut, tant a la ciutat com al santuari.

Activitats organitzades per la Comissió de Festes de la Salut


DIVENDRES 10 DE MAIG


20 h
Pl. del Doctor Robert
PREGÓ DE LES FESTES DE LA SALUT
Presentació de les festes de la Salut i inici de la Festa Major petita de Sabadell

 

20.30 h
Zona de vianants del Centre

Cercavila. Llocs on es dispararà pirotècnia: pl. del Gas, pl. del Mercat, pg. de Manresa, pl. del Pedregar, pl. del Doctor Robert i Racó del Campanar (entre el Passeig i la pl. del Doctor Robert).

EMPESTADA

Sense adonar-se’n, la gent escampa la pesta en una cercavila d’itinerari lliure per començar les festes de la Salut . Colla Bastonera de Sabadell, Diables de la Creu Alta, Bruixes del Nord, Grup Sardanista Mirant al Cel, Forques de Can Deu i Gegants de Gràcia 

 

21.30 h

Pl. del Doctor Robert
DESCOBERTA DE LA PESTA I ESPECTACLE DE FOC. 
Diables de la Creu Alta, Bruixes del Nord, Forques de Can Deu 

De 22 a 24 h
Pl. del Doctor Robert
CONCERT: PD TOFU

 
 

DISSABTE 11 DE MAIG



9.30 h
Recorregut: pl. del Doctor Robert, Racó del Campanar, pl. de Sant Roc, c. de Gràcia, pl. del Pi-pi, c. de les Valls, pl. de l’Àngel, c. de Marià Fortuny, pl. de Ricard Simó, ptge. de Jonc, pg. de Manresa, pg. de la Plaça Major, Racó del Campanar i final a pl. del Doctor Robert. 

TRABUCADA D’INICI, GALEJADA DE TRABUCAIRES
Trabucaires de Gràcia - Colla Antiga de Sabadell


10.30 h
Itinerari fins al santuari de la Salut: pl. del Doctor Robert, pg. de la Plaça Major, pg. de Manresa, pl. de l’Àngel, c. de la Salut, c. de Brujas, rotonda dels Agents Comercials, c. de Vilarrúbias, ctra. de Caldes, camí del Molí d’en Torrella, pda. de la Salut, ctra. antiga de Caldes, camí del Santuari de la Salut. 

PUJADA A LA SALUT: ANEM A FER QUARANTENA
Caminada popular des de la pl. del Doctor Robert
> No cal inscripció

 

12 h
Santuari de la Salut
DIADA CASTELLERA DE LA SALUT

Castellers de Sabadell i colles convidades

 

14.30 h
Parc del santuari de la Salut, a la pineda
DINAR POPULAR

> Tiquets: 6 €, disponibles a cal Masclans (c. de Sant Antoni, 24) fins al 9 de maig (inclòs)

> Més informació: festesdelasalut.cat

 

 

17 h
Parc de la Salut

Santuari de la Salut, serra de Sant Iscle, trencall a l’esquerra fins a la Torre del Canonge, trencall a l’esquerra cap als Vivers, pont de la Salut, Fàbrica del Nois Boixons, la Cobertera, c. de Santa Teresa, c. de Felip Benassat, pas subterrani de la Gran Via i final al c. de la Salut.

BAIXADA DE L’AIGUA

Processó cívica que acompanya l’aigua de la Salut, que ha de curar-nos de la pesta, fins al centre de la vila

Organització: Comissió de les Festes de la Salut

 

19 h
Itinerari: c. de la Salut, c. de les Valls, c. de Gràcia, pl. de Sant Roc, Racó del Campanar, pl. del Doctor Robert. 

ARRIBADA DE L’AIGUA
Acompanyem l’aigua de la Salut pels carrers de la ciutat tot donant la bona nova al veïnat

 


20 h
Pl. del Doctor Robert
ACTE SACRAMENTAL

Representació teatral de l’acte sacramental de la Salut

Ball de Diables de Sabadell

 

 

20.15 h
Pl. del Doctor Robert, c. de Gràcia, c. de Sant Quirze, c. d’en Font, pl. del Mercat, c. de l’Escola Industrial, c. de les Valls, c. de la Salut, c. de la Borriana, pl. del Doctor Robert

CORREMISTOS
Colla Bastonera de Sabadell

 


De 22 a 1 h
Pl. de Sant Roc
CONCERT: LA TRIBUT FM

 
 
 

DIUMENGE 12 DE MAIG



9 h
Pl. del Doctor Robert, pg. de la Plaça Major, c. de la Rosa, c. de Gràcia, pl. de Sant Roc, c. de Sant Pau, c. de les Planes, c. del Sol, c. d’Alemanya, Rambla, pl. de l’Imperial

MATINADES
Cercavila itinerant dels músics de la cultura popular sabadellenca per despertar la ciutat

 

11.30 h
Pl. de l’Imperial, Rambla, c. de Sant Pere, pl. del Gas, c. de Sant Feliu, c. d’en Font, pl. del Mercat, c. de l’Escola Industrial, c. de Gràcia i pl. de Sant Roc 

RAMBLEJADA DE CULTURA POPULAR
Cercavila de celebració de la cura de la pesta, a càrrec de les entitats de cultura popular de la ciutat

 

14.30 h
Pl. del Gas
PAELLA POPULAR

> Tiquets: 3 €, disponibles a cal Masclans (c. de Sant Antoni, 24) fins al 9 de maig (inclòs)

> Més informació: festesdelasalut.cat

 


22.30 h
C. dels Emprius
CONCERT D’ELS QUATREVENTS
Música d’arrel

 
 
 
 

 
 
 
 
 
La Salut
 

DIES 8, 9 I 10 DE MAIG



XL TROBADA DE CORALS
Teatre La Faràndula
Corals d’alumnes de primària de les escoles de Sabadell interpretaran les obres La clika i 40 anys d’emocions

Horari:
- dimecres 8: 15 i 18 h
- dijous 9: 15 h
- divendres 10: 16 i 18 h
(Durada de les sessions: 1 h)
> Preu de l’entrada: 3 €
> Venda d’entrades: https://sabadellcultura.koobin.cat/XL_CoralsXL_Corals

 
 
 

DISSABTE 11 DE MAIG



18 h
Pl. de Sant Roc
REESTRENA DELS GEGANTS DE SABADELL
El Feliu, la Salut i el Vicentó
Organització: Gegants de Sabadell
Hi col·laboren: Gegants de la Pedrera de Barcelona, Gegants de Sallent i Gegants de Sant Fruitós de Bages

19 h
Itinerari: pl. de Sant Roc, c. de Sant Pau, c. de Sant Pere, pl. del Gas, c. de Joan Maragall, c. de Sant Quirze, c.de Gracia, c. de la Rosa, pg. de la Plaça Major i pl. de Sant Roc. 
CERCAVILA DE GEGANTS
Organització: Gegants de Sabadell
Hi col·laboren: Gegants de la Pedrera de Barcelona, Gegants de Sallent i Gegants de Sant Fruitós de Bages

 
 

DIUMENGE 12 DE MAIG



De 9.30 a 13.30 h
Pl. del Doctor Robert
VET AQUÍ SABADELL.
FESTIVAL DE CONTES
Associació Caravàs

 


10.30 h
Santuari de la Salut
MISSA SOLEMNE DE LA FESTIVITAT
Presidida per Mn. Oriol Pallàs, rector del santuari
Organització: Fundació de la Mare de Déu de la Salut

 

11, 12 i 13 h
Torre de l’Aigua
VISITES GUIADES A LA TORRE DE L’AIGUA
Organització: Museu d’Història de Sabadell

 

D’11 a 14 h i de 18 a 20 h
Ermita de Sant Iscle i Santa Victòria
VISITES GUIADES A L’ERMITA
DE SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA
> Visites cada 20 minuts
Organització: Museu d’Història de Sabadell

 


17 h
Santuari de la Salut
VESPRES SOLEMNES CANTADES
Organització: Fundació de la Mare de Déu de la Salut

 


17.30 h
Cambril del Santuari de la Salut
PREGÀRIA A LA MARE DE DÉU (TAIZÉ)


De 17 a 19 h
Pl. de Sant Roc
21è CONCURS DE COLLES
SARDANISTES
Colles sardanistes d’arreu de Catalunya
Amb la Cobla Marinada
Organització: Ajuntament de Sabadell, ACF Sabadell Sardanista i Grup Sardanista Mirant al Cel

 

 


18 h
Recorregut: pg. de la Plaça Major,
Rambla, c. de Sant Pere, pl. del Gas, c. de Joan Maragall, c. de Sant Quirze, c. de Gràcia, pl. de Sant Roc.


SEGUICI DE VIGÍLIA DE LA SALUT

El seguici festiu de Sabadell acompanyarà el penó de la ciutat, que anunciarà que l’endemà és l’Aplec

Hi participen: els Galejadors de Sabadell, el Ball de Diables de Sabadell, la Víbria, els Capgrossos de Sabadell, les Granotes del Ripoll, el Ball de Bastons de Sabadell, el Lleó de Sabadell, l’Àliga de Sabadell, la Mulassa de Sabadell, els Cavallets de Sabadell i els Gegants de Sabadell.

- 17 h. Pl. del Doctor Robert

Lliurament del penó a l’associació ANDI DAWN
Lliurament de les flors al Lleó de Sabadell


- 17 h. Pg. de la Plaça Major
Plantada del Seguici


- 18 h. Seguici de la Vigília de la Salut
En finalitzar el seguici, hi haurà balls de protocol dels entremesos amb l’acompanyament musical de la Banda de Musica de Sabadell, a la pl. de Sant Roc.

18.30 h
Santuari de la Salut
MISSA VESPERTINA
Presidida per Mn. Josep Maria Cot, arxiprest
Organització: Fundació de la Mare de Déu de la Salut


19 h
Pl. de Sant Roc
BALLS DEL SEGUICI DE VIGÍLIA DE LA SALUT
Organització: Seguici Festiu de Sabadell


19 h
Pati de l’hostatgeria de la Salut
CONCERT GRUP ESCLETXA
Organització: Fundació de la Mare de Déu de la Salut

 
 

DILLUNS 13 DE MAIG



Tot el dia
Entrada al santuari de la Salut pel Cementiri
FIRA MULTISECTORIAL

 

9 h
Santuari de la Salut
MISSA VOTIVA DE L’ACADÈMIA CATÒLICA

Presidida per Mn. Xavier Farrés, consiliari

 

De 9.30 a 13 h
Sortida des de la plaça de la Sardana (al costat de la Fira Sabadell)
39a PUJADA A LA SALUT

Recorregut: pl. de la Sardana (sortida), Gran Via (c. de Brujas i c. d’Alfons Sala), c. de Quevedo, bda. de la Cobertera, riu Ripoll, Molí d’en Torrella, riu Tort, Torre del Canonge, camí ral de la Serra i arribada al santuari de la Salut, cap a les 12.30 h.

> Pot participar-hi tothom qui pugui ca minar 7 km a ritme suau.

> Inscripció gratuïta. Les inscripcions es poden fer a partir del dilluns 22 d’abril, per internet a www.ues.cat i, presencialment, a la seu de la UES.

També s’admetran inscripcions, el mateix dia de la pujada, al punt de sortida, fins a les 9.30 h.

- Xocolata i coca per als participants a la sortida (9.30 h)
- Avituallament d’aigua a l’arribada al santuari

- Bus gratuït de tornada, per als participants: la línia F4 surt del Cementiri cada 15 minuts i es pot agafar entre les 13 i les 15 h

Organització: Ajuntament de Sabadell i Unió Excursionista Sabadell (UES)
Hi col·laboren: TUS i CASSA
Amb el suport de: Diputació de Barcelona

 

10 h
De la Torre de l’Aigua a Sant Nicolau
SABADELL VIST PELS SEUS ARTISTES. ITINERARI

Tot caminant, des de la Torre de l’Aigua fins a la capella de Sant Nicolau i passant pel Ripoll, parlarem del paisatge per mitjà de la mirada dels nostres pintors i el contacte directe amb el nostre entorn.

Recorregut: Torre de l’Aigua, riu Ripoll i Sant Nicolau, al costat del cementiri 
Cal anar ben calçat. Itinerari a peu
Activitat adreçada a tots els públics

 


10 h
Esplanada de les Tres Fonts de la Salut
PLANTADA DE GEGANTS
Colla Bastonera de Sabadell, Gegants de la Concòrdia, Gegants de Covadonga, Gegants de Gràcia i Gegants de la Puríssima

Organització: Ajuntament de Sabadell

 

 

De 10 a 11 h
Esplanada de les Oliveres del santuari de la Salut
TALLER DE DANSA
FOLK AMB EL GRUP SEMPRONIANA
Mestre de ball: Joan Codina
Organització: Inspira Arrels

 


De 10 a 13 h
Hostatgeria del santuari
TALLER D’IMANTS I MANDALES

A càrrec de l’Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malalties Mentals (AREP)

 

De 10 a 13 h
Santuari de la Salut
4t BUSCAFITES A LA SALUT
> Inscripció gratuïta, del 22 d’abril al 9 de maig, a: www.ues.cat.

> Per poder fer l’activitat, cal tenir baixada al mòbil l’app gratuïta GPS Orienteering Run.
Organització: Ajuntament de Sabadell i Unió Excursionista Sabadell
Hi col·laboren: TUS i CASSA
Amb el suport de: Diputació de Barcelona

 
 

11 h
Esplanada de les Tres Fonts de la Salut
TALLERS DE LA COLLA BASTONERA DE SABADELL
Organització: Ajuntament de Sabadell


D’11 a 14 h
Esplanada de damunt de la font Nova, al costat del santuari
Tallers infantils
TALLERS I JOCS POPULARS D’ARREU DEL MÓN
A càrrec de L’Obrador
Organització: Ajuntament de Sabadell

 


D’11 a 15 h
Porxada i esplanada de les oliveres del santuari de la Salut
VERMUT I MÚSICA
ENLLAUNADA
(en directe fins a les 12 h)
> Taules i cadires per al vermut
Organització: Inspira Arrels

 


11, 12 i 13 h
Torre de l’Aigua
VISITES GUIADES A LA TORRE DE L’AIGUA

Organització: Museu d’Història de Sabadell

 

D’11 a 14 h i de 18 a 20 h
Ermita de Sant Iscle i Santa Victòria
VISITES GUIADES A L’ERMITA DE SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA

 

11.30 h
Santuari de la Salut
MISSA SOLEMNE VOTIVA DE LA CIUTAT
Concelebrada i presidida pel bisbe, Mn. Salvador Cristau
Cants a càrrec de la Coral Iubilo
Ballada i ofrena floral dels Gegants de Sabadell i els Avis, a la Mare de Déu de la Salut
Organització: Fundació de la Mare de Déu de la Salut

 


D’11 a 12 h
Esplanada de les oliveres del santuari de la Salut
CONCERT I BALL AMB EL GRUP SEMPRONIANA
Mestre de ball: Joan Codina
Organització: Inspira Arrels

 


12 h
Inici: esplanada de les Tres Fonts de la Salut
CERCAVILA DE LA CIUTAT
Colla Bastonera de Sabadell, Gegants de la Concòrdia, Gegants de Gràcia, Gegants de la Puríssima i Gegants de Covadonga
Organització: Ajuntament de Sabadell

 
 
 

12 h
Museu d’Art de Sabadell
VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ PERMANENT I A LA CASA FÀBRICA TURULL
Horari del museu: d’11 a 14 h
Organització: Museu d’Art de Sabadell

 


13 h
Font Nova de la Salut
VERMUT I CONCERT DE RESURGIDOS, DINAR POPULAR I CONCERT DE JOAN GARRIGA I CARLES BELDA

Organització: Embassa’t, Casal Can Capablanca, CFPS i CMS

 

13 h
Bosc del santuari de la Salut
CONCERT DE LA BANDA DE MÚSICA DE SABADELL
Organització: Ajuntament de Sabadell

 


De 14 a 16 h
Pineda de costat del santuari
ZONES DE PÍCNIC
Agafeu la carmanyola i la nevereta i dineu amb la colla i la família
> S’instal·laran taules i cadires per a les persones que es vulguin quedar a dinar a la Salut
Organització: Ajuntament de Sabadell

 

De 17.30 a 19.30 h
Ermita de Sant Iscle i Santa Victòria
VISITES GUIADES A L’ERMITA DE SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA

Organització: Museu d’Història de Sabadell

 

18 h
Santuari de la Salut
BALLADA DE SARDANES AMB LA COBLA JOVENÍVOLA
Organització: Ajuntament de Sabadell

 


19 h
Santuari de la Salut
ROSARI I VISITA ESPIRITUAL A LA MARE DE DÉU DE LA SALUT
Organització: Fundació de la Mare de Déu de la Salut

 


20 h
Santuari de la Salut
MISSA DE CLOENDA
Organització: Fundació de la Mare de Déu de la Salut

 
 

 

SERVEI ESPECIAL DE LA LÍNIA F4
Es reforça el servei per anar al santuari de la Salut:
- de 8.30 a 21.30 h
- freqüència de pas: 15 minuts
- des de la pl. del Vallès (parada codi 130-Vallès) i el Poblenou, en tots dos sentits.
>> La parada més propera per accedir al Santuari de la Salut és la del Cementiri.

ACF Sabadell Sardanista
Associació per a la Rehabilitació de les Persones amb Malalties Mentals (AREP)
Associació Caravàs
Associació Encultura’t
Ball de Diables de Sabadell
Banda de Música de Sabadell
Casal Can Capablanca
Castellers de Sabadell 
Colla Bastonera de Sabadell 
Colla de Foc Damnatus
Colla de Geganters i Grallers de Gràcia
Comissió de Festes
Populars de Sabadell (CFPS)
Coordinadora de Grups de Música de Sabadell
Coral Iubilo
Diables de la Creu Alta i Víbria de la Creu Alta 
Embassa’t
Esbart Sabadell Dansaire
Forques de Can Deu
Fundació Mare de Déu de la Salut
Galejadors de Sabadell
Gegants de Covadonga
Gegants de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell
Gegants de la Creu Alta
Gegants de la Puríssima
Gegants del la Concòrdia
Gegants del Rodal i Gralles de la Concòrdia
Gegants i Capgrossos de Sabadell
Grup Sardanista Mirant al Cel
Inspira arrels
Les Bruixes del Nord i Gripau de les Bruixes del Nord
Pastors d’Onga
Sentinelles d’Arkëmis
Unió Excursionista
Sabadell (UES)
 
 
 


Imatges i records de l'Aplec de la Salut
 

SANTUARI DE LA SALUT


 
 

SENSE L'APLEC

 

IMATGES DE L'APLEC 

  • Rally de cotxes antics de l'Aplec de la Salut, 10 de Maig de 1981. Autor: Andreu Segura/AHS

  • Carro guarnit, guanyador del segon premi el dia de l'Aplec de la Salut. Sabadell, 15 de maig de 1944. Autor: Joan Balmes i Benedicto/AHS.

     

    CULTURA POPULAR

    La cultura popular és el pòsit d'actituds, activitats i elements que, per motius i circumstàncies diverses, al llarg dels anys, la societat va acceptant com a propis i que acaben formant part indestriable del perfil de la societat que els ha adoptat.</strong>

    La Cultura Popular, en el sentit més ampli, és un potent generador de cohesió social de la comunitat i pot ser uns ferms fonaments per la innovació i la creació.

    Una part molt important de la cultura popular és el calendari festiu, podriem dir que és l'espinada de moltes de les manifestacions de cultura popular. La fixació de les festes en el calendari ens parla de quines han estat, durant segles, les vivències que han marcat la vida de la gent d'un país, d'una ciutat... caldrà veure quines són les que serem capaços d'incorporar les generacions més properes i que siguin acceptades com pròpies per les generacions futures.

    APLECS I FIRES

    Els aplecs són trobades que normalment tenen lloc cada any, en una data i un lloc concret, que, amb cerimònies, danses i àpats els converteixen en una festa lúdica i social. Així mateix, els romiatges o romeries, que són recorreguts i peregrinacions fets conjuntament per la gent per uns mateixos camins, esdevenen aplecs en el lloc de trobada. A Sabadell s'hi han celebrat aplecs i romiatges des de l'antiguitat, com els de la Salut, Sant Nicolau, Sant Oleguer o Togores, i el calendari ha anat incorporant d'altres tradicions al llarg del segle passat: les romeries de la Virgen de Gracia, de la Fuensanta o de la Cabeza. També podem gaudir al llarg de l'any de la celebració a la nostra ciutat de Fires d'art i artesania, o bé ambientades en altres èpoques o entorn a un motiu en concret.

    APLEC DE LA SALUT

    La Salut : Història de l’Aplec

    PETITA HISTÒRIA DE L'APLEC DE LA SALUT

    El paratge on actualment s'alça el Santuari de la Salut va acollir, durant la Baixa Edat Mitjana, l'ermita de Sant Iscle i Santa Victòria. Les moltes epidèmies de pesta que van assolar Sabadell en el segle XVII van obligar a que aquesta ermita es destinés a morberia -era un lloc fora vila on es podien mantenir en observació els possibles afectats o en quarantena els malalts. En data imprecisa (s'apunta el 1682 com a probable) l'ermità de Sant Iscle va trobar una imatge de la Mare de Déu prop de la font que vessa a la riera de Canyameres i que ben aviat va ser batejada com a Font de la Salut perquè a l'aigua que en brollava se li van atribuir poders curatius. La imatge es va dipositar a l'ermita i es va consolidar una forta pietat envers la Verge de la Salut, a la qual la població s'encomanava per tal que es protegís de la pesta.

    La devoció mostrada pels vilatans i vilatanes va propiciar que el 1697 el Consell de la Vila prengués l'acord d'instituir una processó per venerar la Mare de Déu de la Salut cada segon diumenge de maig. La processó va evolucionar cap a una celebració anual que va passar a anomenar-se Aplec de la Salut. Es considera que aquell any va començar el culte públic de Sabadell a la marededéu, motiu pel qual el 1997 es va celebrar el 300 aniversari.

    A finals del segle XVIII, l'aplec era conegut amb el nom de "fontada". Les famílies anaven a peu fins a l'ermita per ballar, jugar i compartir àpats festius. Durant la segona meitat del segle XIX, l'aplec va anar agafant més protagonisme dins del calendari festiu de la ciutat, coincidint amb una remodelació de l'indret. L'antiga ermita amenaçava ruïna i el 1872 l'Ajuntament va proposar l'enderrocament i la construcció d'un temple de nova planta. Després de diverses vicissituds (l'edifici erigit el 1879 per l'arquitecte Carles Gauran es va esfondrar), un nou temple va ser bastit en l'enclavament, obra de l'arquitecte Miquel Pascual i Tintorer. El nou santuari es va inaugurar el 1882, encara que sense el campanar (que data del 1907). La imatge de la verge trobada es va col·locar a l'urna de la paret del presbiteri i posteriorment a l'altar, però després va desaparèixer. La imatge actual data de 1946 i és obra de l'escultor Manel Martí i Cabré.

    verge

    L'Aplec de la Salut i la Festa Major són les dues festes més importants del calendari festiu de la ciutat. L'aplec es celebra el dilluns que segueix al segon diumenge de maig, tot i que les activitats commemoratives s'inicien ja uns dies abans, amb la tradicional Trobada de Corals Infantils, que té lloc al Teatre Municipal La Faràndula. Aplega a nombroses formacions corals d'escoles de la ciutat i ha celebrat més de vint-i-cinc edicions. Cal destacar els nombrosos actes litúrgics que tenen lloc al santuari, amb misses, pregàries i vespres solemnes. L'ofrena de flors a la memòria dels sabadellencs morts al camp de concentració de Mauthausen i de totes les víctimes del nazisme és una de les activitats més arrelades, igual com la Caminada Popular (Pujada a la Salut), el concurs d'ocells, la cercavila, el concurs de pintura ràpida i la plantada de gegants. La progressiva implicació de les entitats de la ciutat n'ha enriquit el contingut, aconseguint que el programa d'actes compti amb més de quaranta propostes diferents.

    La Salut, l’aplec de Marià Burgués

    L'APLEC DE LA SALUT. Del llibre "SABADELL DEL MEU RECORD"

    Marià Burguès

    I parlarem de l'Aplec de la Salut. Quina festassa! El segon diumenge de maig era la diada dels forasters. De bon matí una corrua de carros envaïa tots els camins i les poques carreteres que hi havia de tot el Vallès i la banda de marina. No hi havia altra carretera que la de Sabadell-Barcelona. Els carros, amb vela o sense, guarnits amb els coves i garbons i la graella, qui més gran millor, al darrera, anaven fent via a l'Aplec. L'esplanada de la Salut i la font bullien de fadrins i minyones, pagesos i menestrals. Tots riolers, xistosos, donant bon compte de costelles, botifarres i truites, regant-ho sovint amb llargs tragos de vi, qui del clar de marina, qui del negre de Martorell i Sant Cugat.

    AplecSalutAntic

    El fum i la fortor de la carn i tocino embafaven als que sols anaven a fer-hi de mirons. Aquí es ballava al so de guitarres o panderos; allà es cantava amb acompanyament d'acordeon, ferrets i ossets, castanyoles i bandúrries; altres cantaven goigs en la petita capella, atapeïda de fidels d'un dia, produint tot plegat una remor de lo més estrany i inharmònic que pot produir-se.

    Poques vegades els mossos de l'Esquadra que es passejaven per tots els llocs de més gatzara havien d'intervenir en baralles o disputes. I això que el sol de primavera i el vi colat eren camps propicis per aitals incidents. La pujada i baixada de la font de la Salut era concorreguda pels joves i noies que tenien bones cames, puix es troba al torrent de can Maurí. Al mig dia una bona part dels forasters que s'havien portat molta minestra preparaven l'arròs amb un fogó de tres pedres.

    La capelleta vella, bastant ruinosa, era sempre plena fent-se difícil l'admirar aquells portentosos ex-votos que emplenaven les parets. L'únic quadro apreciable era d'En Margalef, el primer mestre de dibuix que tingué Sabadell en l'escola dels baixos de la Casa de la Vila del carrer de la Rosa. No era una obra d'art, emprò era admirat per la grandària i el record del còlera.

    Les taules del torrat -pastes d'ínfima classe- i els sacs d'avellanes, es buidaven abans de marxar els carros en  havent dinat. Al camí de la Salut en aquella diada hi havia tot un museu d'esguerrats que fistonejaven el pas de la gent. Tots els esguerrats de la comarca i de lluny ensenyaven braços caragolats, cames estrafetes i llagues i bonys infectes. Les cantarelles apreses per a fer llàstima als vianants es desgranaven contínuament, perquè deixessin caure un xavo o el que fos al barret de l'infortunat pidolaire.

    El retorn de la Salut es feia per una forta baixada, a peu, cantant i fent broma, cap a la passera del riu Ripoll (encara no hi havia el pont) i, tot rient, alguns prenien un bany. El carrer de la Salut era guarnit de cap a cap amb pins que hi havien plantat el dia abans, a cada casa dos. Els boscos eren molt espessos i s'havien d'aclarir per treure'n els conills i les guineus. Cada casa pagava sis rals pels dos pins que li pertocaven per a guarnir el carrer, i un cop passat l'Aplec els tenia seus per a fer foc a la llar. La llar de foc era lo primordial d'una casa. De carbó d'alzina els pobres treballadors no en gastaven; un sarrió de sis roves costava deu pessetes, que allavors era una fortuna.

    Els carros forasters que havien vingut per l'Aplec, gairebé tots entraven a la vila per anar a prendre cafè a can Cruz, a la Plaça, o a cal Jan. A la nit, ball a totes les sales. Era el ball més bo de l'any.

    El dilluns de l'Aplec, es celebrava la festa dels ocells. La passada pels carrers, acompanyats de Muixins, i a rebre les comissions que venien de Manresa, Olesa, Monistrol, St. Andreu, etc. Acompanyats amb la cobla, al tablado que s'aixecava a mig carrer de la Salut, el jurat, compost dels més inteligents ocellaires d'aquí i representació d'algun de fora, escoltava i adjudicava els premis als passarells, pinçans, verdums i caderneres, etc., que més bé cantaven. A la una de la tarda magnífic ball de dematí -com ne deien- que era el més lluït de tots. Els ocellaires al cafè fent transaccions, entre copa i copa, pagant-se alguns ocells a preus de tocino al temps de la matança. Els ocells cantadors gairebé tots eren cegos, cegos d'agulla de foc que els bàrbars ocellaires l'havien aplicat amb el trist criteri de què cegos canten més. Pobres bestioletes! Com pagàveu la ignorància dels fanàtics ocellaires.

    Durant les festes de l'Aplec els barbers no donaven l'abast a arrissar els caps dels fadrins balladors i les pentinadores a pentinar caps a la moda. Tots els sarauistes de la rodalia compareixien a ballar a Sabadell. Per poca coneixença que es tingués, l'hostatge, cafès, copes, cigars i balls no costaven cap quarto als forasters. Els sabadellencs eren esplèndids. A la nit, ball altra volta, fins a les quatre de la matinada. Si per atzar abans del ball plovia, com que anar mudat plovent per Sabadell que no hi havia aceres, hauria estat un ball fracassat, s'anaven a cercar les balladores i família amb tartana, perquè els vestits arribessin sense avaries. Algun any costaren tant les tartanes com la catifa del saló i l'orquestra.

    L'Aplec era la festa més grossa de l'any. Aquells dies tothom era ric. En tavernes, cafès, sales de ball i distraccions de tota mena, d'aquell temps, tot anava a vessar. les gassoses petaven per tot; les coques ensucrades embafaven, l'olor del rostit omplia totes les cases i traspuava fins al carrer. Calia menjar a l'entrada o al pati, amb taules improvisades; no s'hi cabia en els llocs usuals.

    El dimarts eren pocs els teixidors que treballaven. Hi havia molta mandra i bocassa. Molts forasters encara eren a la vila i remataven la festa anant a fora a berenar per treure el baf del rostit. A can Punyigo, Arnella, Corrals, i altres cases dels encontorns que acceptaven hostes a berenar, s'omplien de gom a gom.

     

    Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

    Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura     Twitter X

    També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

    Descarrega-la aquí:

     Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

     

    BÚNQUER CONFIDENCIAL. TEATRE

    Búnquer Confidencial

    Dissabte 4 de maig de 2024, a les 17 h i a les 20 h al  Teatre La Faràndula.

    000BotEntrades

    Les biografies que no sentiràs enlloc més

    El trio format per Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell, els artífexs del premiat programa de Catalunya Ràdio El búnquer, visiten la nostra ciutat. Diuen que pel programa radiofònic hi han passat inventors fracassats, assassins psicòpates, dictadors caníbals, artistes borratxos..., biografies pintoresques a dojo.

    Però hi ha un petit grup de personatges històrics que són tan delicats que només els poden explicar de forma confidencial. Són deu biografies quirúrgicament escollides que només poden narrar en la clandestinitat i la intimitat d'un teatre, sense càmeres ni micròfons, perquè no quedi constància enlloc de les bestieses que s'han dit. Les veritats que porten faran perdre la mirada pura i brillant del públic.

    Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell, presentadors

    Peyu, direcció

    Peyu, Jair Domínguez, Neus Rossell, Albert Sayós, Jofre Martell, guió

    Xènia Vilà, producció

    Dani Tort, disseny de llum

    Oriol Baulenas, espai sonor

    Logística de Guerrilla, coordinació tècnica

    Sergi Richards, escenografia

    Trobareu més informació a https://www.elcorral.cat/

    Hi col·laboren: Ajuntament de Sabadell / Generalitat de Catalunya Departament de Cultura / Diputació de Barcelona

    Preu25€

     Data i Horari: 

    Dia: Dissabte 4 de maig de 2024

    Horari: a les 17 h i a les 20 h

    {IAS_icalendar}h


     Lloc: 

    Teatre La Faràndula.

    Adreça: c. de la República, 33, 08202, Sabadell

    Web: Teatre La Faràndula

    Planol

    Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

    Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura     Twitter X

    També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

    Descarrega-la aquí:

     Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell

     

    RECERCAT 2024

    Sabadell acull, en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana, la 20a edició de Recercat. Jornades de Cultura i Recerca Local 

    Tindran lloc del 3 al 5 de maig de 2024

    Sabadell acull, en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2024, la 20a edició de Recercat. Jornades de Cultura i Recerca Local
     
     

    Els propers dies 3, 4 i 5 de maig tindrà lloc a Sabadell la 20a edició del Recercat. Jornades de Cultura i Recerca Local, punt de trobada que impulsa anualment l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) entre els centres i instituts d’estudis locals i comarcals dels territoris de parla catalana i dels ateneus federats catalans. L’objectiu de les jornades és oferir una mostra de l’activitat dels centres i instituts de recerca i facilitar un espai de trobada anual. Aquest any Sabadell, en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2024, serà la seu d’aquestes jornades, que compten amb un extens programa d’activitats i propostes per a tots els públics.

    L’Ajuntament de Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach són, enguany, amfitrions i coorganitzadors de les jornades, impulsades per l’IRMU en coorganització amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

    Programa

    Les jornades inclouran el lliurament dels Premis Recercat, acte central de la trobada, que tindrà lloc el dissabte 4 de maig, a les 13.30 h, a l’auditori del Casal Pere Quart (Rambla, 69), presentat per Teresa Mira i amb la participació de la violoncel·lista Anna Mora i de la pianista Glòria Peig. La fira de centres d’estudis, situada a la plaça del Doctor Robert, és una altra de les activitats del programa. S’hi podran trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants.

    D’altra banda, hi tindran lloc exposicions, presentacions, debats, taules rodones i altres activitats complementàries, així com algunes novetats com la projecció del videomapatge IRMU, 20 anys, que fa un recorregut per la seva història i del qual es projectaran 4 passis  dissabte al migdia, al Casal Pere Quart. També, com a novetat, tindrà lloc la jornada de debat, organitzada per la Federació d’Ateneus de Catalunya, Els ateneus som essencials! Fem créixer la nostra base associativa!, a l’Espai Cultura Fundació Caixa Sabadell 1859.

    Entre les activitats complementàries destaquen el recital d’homenatge a Joan Oliver Que jo soc jo, obra de Feliu Formosa, a càrrec de Jep Barceló, Marta Tricuera i Joan Alavedra; l’actuació Catalunya, danses i cançons, de l’Esbart Sabadell Dansaire, amb la participació de la coral Els Notes, i l’Ecojoc, una divertida proposta de la companyia AC & LARESIDUAL en col·laboració amb la Fundació La Roda, per aprendre a transformar els residus en objectes útils.

    A més, en el marc de les jornades, es donarà a conèixer el nom de la ciutat que acollirà la 21a edició del Recercat al 2025.

    Per a més informació sobre el programa del Recercat 2024, es pot consultar el web.

     
     
     
      
     AAFF Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 LOGO POS COLOR 1L
     
     

     

    Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!

    Facebook de Sabadell Cultura       Instagram Sabadell Cultura     Twitter X

    També pots estar al dia amb l'app SincronitzatsSincronitzats 2

    Descarrega-la aquí:

     Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell