PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Pla de Sensibilització

 

ANTECEDENTS

L’1 de febrer del 2011 es va aprovar a Sabadell el Pla Estratègic de Cooperació i Solidaritat 2011-2014, un Pla resultat d'un ample procés participatiu de tots els membres del Consell, en el qual es reitera com a principis directors l’interès per:

  • La formació en valors.
  • La sensibilització de la població local entorn les causes dels desequilibris internacionals.
  • El foment dels canvis d’estructures i de models de societat en el Nord que siguin favorables per la reducció de les desigualtats internacionals i la construcció d’una societat global més justa.

També es va prioritzar l’àmbit de la sensibilització adaptat al nou context social i econòmic al Pla Director de Drets Civils i Ciutadania i al Pla transversal, uns documents que recullen les línies de treball dels programes de cooperació, nova ciutadania, igualtat, joventut i convivència que engloba la nova Regidoria i que permeten una coordinació molt més estable tant amb el conjunt de programes de la Regidoria així com consolidar vincles amb la resta de programes de les diferents àrees municipals.

Aquest pla marca el següent:

  • Promoure la pedagogia i la formació en l’àmbit dels drets civils i els valors prioritàriament en el món educatiu treballant des de la prevenció i sent proactius enlloc de reactius a les realitats i a les necessitats dels nostres conciutadans.
  • Promoure la creació de vincles amb projectes que desenvolupin estratègies interculturals, interassociatives i intergeneracionals, que facilitin espais de relació, experiències personals i col·lectives de coneixement mutu, on es posi en valor la diversitat i es facilitin instruments per fer front als prejudicis i al rebuig als altres.
  • Sensibilitzar la ciutadania facilitant instruments per fer front als prejudicis i al rebuig als altres, essent proactius i radicals en el combat contra les percepcions i en el desenvolupament de l’esperit crític en tota la ciutadania. 

Actualment, després de l’Avaluació del Pla Estratègic de Cooperació de Sabadell és reflecteix  del tot necessari continuar treballant en un model que afavoreixi els canvis estructurals que permetin que els valors de la democràcia estiguin presents tant en el nord com en el sud, i facilitin la cohesió i la convivència dels pobles, donant a conèixer a la ciutadania de Sabadell la nostra co-responsabilitat en l’existència de les desigualtats. D’altra banda cal posar en valor el benefici que suposa pel desenvolupament de la nostra ciutadania el desenvolupament d’aquesta co-responsabilitat. 

Les accions de sensibilització compten amb un suport important de:


ACCIONS DESTACADES

Mostra d'entitats de solidaritat i cooperació: Es tracta d’una fira de les entitats de la ciutat  que desenvolupen un programa d’activitats realitzat amb la finalitat de donar a conèixer el teixit d’entitats de cooperació i solidaritat existent a la ciutat i el treball que aquestes realitzen, tant als països del Sud com la tasca de sensibilització que duen a terme als països del Nord per conscienciar sobre la necessitat de combatre les causes que generen desigualtat i pobresa a la nostra societat.  Enguany s’ha celebrat la 5a edició, el mes d’octubre.

Festa del Comerç Just i la Banca Ètica: L’objectiu d’aquesta activitat és commemorar el Dia Internacional del Comerç Just a través de l’organització d’una jornada, fruit de l’adhesió a la campanya arreu de Catalunya impulsada per SETEM, Oxfam Intermón  i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona,  amb l’objectiu d’ informar al públic  sobre el comerç just, la banca ètica i les causes que els justifiquen, alhora que s’ofereixen alternatives al comerç i la banca tradicional. Tradicionalment és duu a terme el mes de maig.

La commemoració dels Dies Internacionals a la ciutat: Aquesta acció te per objectiu la construcció d’un marc ideològic comú a tots els dies europeus o internacionals, amb l’ànim d’educar en el concepte de la universalitat de drets i  deures, en superar l'actual individualisme i a posar en relleu o en valor que els problemes o drets d'alguns o altres no ens són aliens, són de tothom. Això ho fem a través del Programa de Drets Humans, que es desenvolupa anualment  els mesos de novembre i desembre mitjançant un programa amb més de 16 activitats promogudes per més d’una trentena d’entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit dels DDHH, el Síndic de Greuges de Sabadell i per la pròpia Regidoria de Drets Civils i Ciutadania. D’altra banda també vol promoure el coneixement intern i extern de l’estat dels drets civils i polítics arreu del món. 

Descarregar graella d'activitats de sensibilitatzació any 2014.


FORMACIÓ EN L'ÀMBIT DE LA SENSIBILITZACIÓ

>> JORNADA DE REFLEXIÓ ENTORN LA SENSIBILITZACIÓ

Dia: Dissabte 6 de juliol de 2013

Horari: De 10 a 13.30h

Lloc: Casal Pere Quart

Objectiu: En aquesta primera sessió l’objectiu és reflexionar sobre la necessitat de donar un pas més en l’àmbit de la sensibilització per començar a sumar, a treballar en xarxa, així com conèixer noves estratègies i experiències que estan tenint un bon resultat i un gran impacte en aquests moments de canvi social.

La jornada està adreçada al conjunt de les entitats vinculades a la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania (entitats d’immigrants, de cooperació i solidaritat, de joventut, d’ igualtat dona-home, entitats de lgtb i entitats religioses) i aquesta primera part es farà en sessió plenària.

Assistents: 30 entitats de tots els àmbits de la Regidoria de Drets Civils i ciutadania

Programa:

10h “Noves estratègies per a la transformació social” xerrada a càrrec de Marta Solano Responsable de comunicació de Setem.

- Què entenem per sensibilització

- El treball en xarxa).

- Eines de comunicació 2.0

11.30h Pausa-cafè amb productes de comerç just d’Intermón-Oxfam

11.45h Presentació d’experiències:

1. Fundación Hazlo posible. Equipo Canalsolidario.org. – Laura Sancho Torné

2. Campanya Demana Banca Ètica - Sergi Salabert

Documentació complementària:

Font: Autora Marta Solano

>> SESSIÓ DE TREBALL ENTORN LA SENSIBILITZACIÓ

Dia: Dijous 2 d’octubre de 2014

Horari: De 18 a 21h

Lloc: Casal Pere Quart

Assistents: 14 entitats de l’àmbit de cooperació i solidaritat.

Dinamitzadora: Guadalupe Sánchez Jiménez. Coach personal i d’equips ACC ICF. Emerging cycle.

Objectiu: Donar pautes per afavorir el treball en xarxa, i d'altra banda consensuar les línees bàsiques sobre la sensibilització que hauria d'incorporar el nou Pla estratègic de cooperació.

Adreçat a les entitats de cooperació i solidaritat que treballen en la ciutat, fent campanyes de sensibilització sobre temes sensibles o que desenvolupen projectes de co-desenvolupament.

Documentació complementària: 

Document de síntesi: "Treball en xarxa a l'entorn de la sensibilització". Font: Lupe Sánchez. Emerging cycle