PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

Commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans

Tal i com va comentar l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, en l’acte d’ahir:Coneixem les dificultats per garantir l’accés a drets bàsics atesa la situació de crisi que els posen en perill. Actes com els d'avui són necessaris per conscienciar-nos sobre l'estat actual d'aquests drets i poder actuar en conseqüència”.

Per la seva banda, Josep Escartín, Síndic de Greuges de Sabadell, va dedicar “el Dia dels Drets Humans al col·lectiu de Salut Mental i a la Jurisdicció Universal, que acostuma a ser molesta per al poder polític i és una eina necessària per lluitar contra la impunitat”.

L’acte de commemoració també va comptar amb la presència de Quim Carné, regidor de Drets Civils; Assumpció Vila, Síndica de Greuges de Barcelona; Josep Escartín, Síndic de Greuges de Sabadell, així com diverses entitats relacionades amb la defensa dels Drets Humans.

Aitor Martínez, advocat especialista en jurisdicció universal i membre de la Fundación Internacional Baltasar Garzón (FUBGAR) va dedicar la seva intervenció a   "La Justícia universal: vulneració de drets".

Prèviament, es van projectar a la façana lateral de l'Ajuntament, les creacions basades en la temàtica de  la pena de mort que han estat elaborades pels alumnes de diferents escoles de disseny de la ciutat (Escola Superior de Disseny (ESDI), el Centre de Formació Creatiu i Tècnic Sabadell (CTS) i l’Escola Illa).

Jurisdicció universal

El principi de jurisdicció universal és un mecanisme de dret internacional que permet que, per a determinats crims, els que corresponen a les grans violacions dels drets humans, qualsevol tribunal del món pugui arrogar competències per conèixer-los, investigar-los i, si s’escau, condemnar els perpetradors.

El passat mes de febrer el Congrés va fer una reforma de la Llei de Justícia Universal que limitava el seu abast. Això significa per espanyols que siguin víctimes d'aquests delictes que "elimina el principi de nacionalitat passiva, el principi de protecció de nacionals a l'estranger, i deixem desprotegits a tots els espanyols que resideixen a l'estranger: periodistes destinats a zones de guerra, cooperants al desenvolupament que enviem a estats pràcticament fallits i, en cas de ser víctimes de greus violacions de drets humans, no podrien venir a l'Audiència Nacional Espanyola i trobar justícia a Espanya ", explica Baltasar Garzón.

La Fundació Internacional Baltasar Garzón

La Fundació Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR) és una Fundació privada de caràcter social, sense ànim de lucre, constituïda en defensa dels Drets Humans i la jurisdicció universal.

Fomenta programes per actuar des dels àmbits de l'educació, la justícia, la societat, la política i la cultura que defensin i apliquin els drets humans, en defensa de les víctimes i els seus drets a la veritat, la justícia i la reparació, així com per perseguir la corrupció i el crim organitzat en qualsevol de les seves formes.

Les eines bàsiques que FIBGAR promou per desenvolupar les activitats que constitueixen l'essència de la Fundació, són la investigació, la formació i la cooperació amb altres fundacions, organitzacions i entitats acadèmiques, socials, polítiques i jurídiques, juntament amb l'acció directa en coordinació amb els actors afectats.

Aitor Martínez

Viu a cavall entre Madrid i la capital de Paraguai, Asunción, on està situada l'ambaixada espanyola per a la qual va treballar el 2008. Malgrat la seva joventut ha tingut temps a presentar una denúncia davant el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides per les matances de Curuguaty, el que va provocar una condemna contra les autoritats paraguaianes; ha publicat diversos llibres, és professor de Dret Internacional una responsabilitat que coordina amb una càtedra Unesco en llibertats públiques i drets cívics a la Universitat Carlos III de Madrid, ciutat en la que a més té responsabilitats en una consultora internacional, Gobernia, en matèria jurídica, política i econòmica.


Galeria fotogràfica


 

Imprimeix Correu electrònic