PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

Dia Internacional contra l'homofòbia en el futbol 2015

Sabadell es suma al Dia Internacional contra l'Homofòbia en el Futbol mitjançant les activitats que s'ofereixen al programa "Fes-li un gol a l'homofòbia, a l'Esport hi juga tothom"
 

Roda de premsa

Josep Ayuso, tinent d’alcalde de Presidència i regidor d’Esports, ha volgut agrair avui les entitats que col·laboren perquè l’esport en general i el futbol en particular són un fenomen d’abast planetari. I l’esport, a més del seu interès esportiu i econòmic, també ha de tenir una dimensió de conscienciació, informació i sensibilització. El gest de posar-nos els cordons irisats en els partits de les competicions dels dies 21 i 22 de febrer, és un signe de compromís i solidaritat, perquè amb un petit acte, sostingut i entre tots, podem aconseguir grans canvis”.

Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, ha comentat que hi som tots, Ajuntament i entitats, a l’hora de defensar valors. Estem orgullosos que la ciutat hagi estat i sigui pionera pel que fa a l’orientació afectivo-sexual. Aquest any és el segon any que fem un gol a l’homofòbia i la iniciativa està més consolidada. Som els primers a l’Estat que portem a terme activitats com els cordons irisats o l’exposició dins els actes del Dia Internacional Contra l’Homofòbia”.

 

Lino Gutiérrez, de l’Associació de Clubs de Sabadell i Comarca, ha comentat “el compromís adquirit pels clubs esportius en la Carta contra l’Homofòbia en l’esport i que tothom ha de ser lliure i es mereix el màxim respecte sigui quina sigui la seva orientació sexual”.

Jacques Schoofs, de l’entitat Panteres Grogues i ADI, ha comentat el seu desig “que aquest acte serveixi perquè persones de l’àmbit professional mostrin amb naturalitat que són gais o lesbianes, perquè, encara que la societat avanci, hi ha persones que encara viuen en la seva pròpia presó”. I ha establert com a objectiu compartit “treballar perquè els esports d’elit també es posin els cordons irisats”.

Mercè Hernàndez, de Pride Barcelona, s’ha declarat “orgullosa de col·laborar a un acte perquè tothom pugui estimar com vulgui”. I ha convidat a tothom a assistir al “Pride 2015 de Barcelona que aquest any va dedicat al buillying, un aspecte en què l’Ajuntament de Sabadell ja ha treballat amb la publicació d’una guia”.


Acte central

Partits entre les seleccions masculina i femenina de l'Associació de Clubs de futbol de Sabadell i Comarca i l'entitat Panteres Grogues, el dijous 19 de febrer, a les 7 de la tarda al camp de futbol del Complex Esportiu de Sant Oleguer. La ciutat de Sabadell es suma així, per segona vegada, a aquest acte reivindicatiu a fi de denunciar la discriminació homòfoba al món de l’esport.

El 19 de febrer es el dia en que va néixer Justin Fashanu, un jugador de futbol d’elit que al 1990 va decidir fer pública la seva homosexualitat. Des d’aquell primer moment va ser tractat amb molta hostilitat, fins que finalment, l’any 1998, es va suïcidar.

Xut d’honor abans de començar l’amistós

 


Competicions del cap de setmana del 21 i 22 de febrer

Com a mostra del compromís adquirit pels clubs esportius adherits a la “Carta contra l’homofòbia en l’esport”, al llarg del cap de setmana del 21 i 22 de febrer, els jugadors de futbol i d’altres disciplines esportives que participin en els partits de competició que es celebrin a Sabadell portaran els cordons de la bandera irisada, en senyal de suport al treball que la ciutat de Sabadell du a terme en contra de qualsevol tipus de discriminació per motius d'orientació sexual.

Aquesta iniciativa és pionera a Espanya, però ja els equips de la lliga anglesa, alemanya, francesa i italiana (premier ligue) han fet aquest gest com a mostra del suport per eradicar l’homofòbia en el món del futbol. La Federació Estatal de Gais i Lesbianes també llançarà una campanya similar sota el lema Laligaarcoiris.

La ciutat de Sabadell, una vegada més, es situa com a capdavantera a favor de la igualtat de les persones amb independència de la seva orientació sexual i com a mostra d’aquest compromís i, amb l’ajuda de l’entitat Pride Barcelona, ha adquirit cordons amb la bandera irisada i els repartirà entre els clubs de futbol i d’altres esports per tal de recolzar el treball contra l’homofòbia.


Exposició "Contra las reglas: lesbianas y gays en el deporte"

L'objectiu d'aquesta exposició és ajudar a eliminar els tabús que hi ha a l'esport sobre l'homosexualitat i, alhora, vol cridar l'atenció sobre les diferents formes de discriminació que es produeixen a l'esport en contra de les minories sexuals, a vegades prou subtils.

També mostra que l'esport ofereix a les lesbianes i als gais una possibilitat de viure les seves vides amb autoestima.

Consta de 5 parts: l’esport contra l’homofòbia a Sabadell, 100 esportistes d’elit que han obert camí; l’evolució i la magnitud de la discriminació en els últims anys, amb exemples com frases ofensives o declaracions d’entrenadors i la invisibilitat a la qual gairebé sempre es veuen exposats els esportistes d’elit. La cinquena part es centra en el futbol per ser l’esport més popularitzat i pel seu impacte social.

L’exposició es podrà veure del 19 al 26 de febrer a l’associació de Clubs de Futbol de Sabadell; del 6 al 12 de març al Club de Tennis Sabadell; del 13 al 19 de març al Cercle Sabadellès; del 20 al 26 de març al Club Natació Sabadell i del 27 de març al 2 d’abril al Centre d’Esports Sabadell.

El material de l'exposició ha estat cedit per la Federació Andalusa ARCO IRIS i ha estat adaptada i produïda per l'Oficina de Drets Civils de l'Ajuntament de Sabadell.

Exposició al local de la JAS (Joventut Atlètica Sabadell)


Xerrada: "Reflexions sobre actituds homòfobes a l'esport"

També es realitzarà una xerrada en el marc de l’exposció “Contra las reglas: lesbianas y gays en el deporte”, amb data a concretar, per reflexionar sobre les actituds homòfobes en el món de l’esport.


Sensibilització contra l'homofòbia

S’ha treballat per sensibilitzar contra l’homofòbia al món de l’esport. Per exemple el dia de la inauguració dels Jocs Olímpics d’hivern de Sotxi, GOOGLE va fer un homenatge al col·lectiu homosexual, dedicant a la pàgina d’inici sis dibuixos diferents, cadascun pintat amb els colors de la bandera irisada.

A més, sota el “doodle” hi van posar una cita de la Carta olímpica en què es rebutja explícitament qualsevol tipus de discriminació: “La pràctica d’esport és un dret humà. Totes les persones han de tenir la possibilitat de practicar esport, sense discriminació de cap tipus i d’acord amb l’ideal olímpic, que exigeix comprensió mútua, solidaritat i un esperit d’amistat i de joc net”.


Recull de notícies LGBTfòbies a l'esport

Editat per l'Oficina de Drets Civils, en el marc del Dia Internacional contra l'homofòbia en el futbol.

Aquest recull comprèn el període de gener de 2014 a febrer de 2015.


 


Ressò als mitjans de comunicació

>> Els jugadors de futbol sabadellencs lluiran cordons amb la bandera irisada aquest cap de setmana.  Ràdio Sabadell (17.02.2015)

>> Fútbol contra la homofobia en Sabadell. Web de Panteres Grogues

>> Panteres Grogues participa al Dia Internacional contra l'homofòbia a l'esport amb dos partits de futbol a Sabadell. Web de Panteres Grogues

>> "Fes-li un gol contra l'homofòbia, a l'esport hi juga tothom". Avui es celebra el Dia Internacional amb diferents activitat. Diari de Sabadell (19-20.02.2015)

>> ¡Marca un gol en la #LaLigaArcoIris!. GAYLES TV (19.02.2015)

>> El CE Sabadell le marca un gol a la homofobia. WEB del CE Sabadell (19.02.2015)
 
 
 
 
 

 

Què faig si...?