PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell és un dels ajuntaments més actius i avançats en la gestió de polítiques de la diversitat, segons un informe europeu del programa “Intercultural Cities”

El programa Intercultural Cities va néixer amb la voluntat d’oferir a les ciutats integrants eines pel desenvolupament de polítiques de gestió de la diversitat, construir un discurs positiu i  fomentar la interacció social positiva entre el conjunt de la població. L’objectiu de l’avaluació europea a la ciutat va ser mesurar la incidència i l’impacte d’aquest programa en la gestió de la diversitat intercultural de la ciutat. Com a resultat, es va sorgir l’informe “Intercultural cities, Sabadell Case Study” on  l’Ajuntament de Sabadell és valorat com un dels més actius i avançats en la gestió de polítiques de la diversitat dins el país, degut a la introducció, als darrers anys, de serveis i estructures innovadores, essencials per a promoure la diversitat.

En concret  l’informe destaca que la ciutat ha sabut desenvolupar:

Una estratègia intercultural consensuada tant a nivell polític com amb la ciutadania. Fruit d’aquest consens es signa l’acord municipal Sabadell lliure de racisme, xenofòbia i homofòbia (24 de gener) i la moció per “l’impuls de polítiques de sensibilització per desmuntar rumors enfront la diversitat i en pro de la convivència a Catalunya (desembre 2014)

Que aquesta estratègia s’ha concretat en l’impuls d’accions: educatives (com el foment de la llengua), d’intercanvi d’idees i coneixements (com el mes gastronòmic, les portes obertes als centres de culte, la cuina 2,0), de sensibilització (com la educació en valors dins del programa Ciutat-Escola i el projecte del Rap per la convivència), de creació d’espais públics interculturals, com és el cas de les biblioteques i a la Fàbrica de creació l’Estruch. Aquesta estratègia també ha comptat amb el suport dels mitjans de comunicació en la lluita contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància.

Que com a resultat de la implementació d’aquesta estratègia, segons l’informe, hi ha hagut un canvi de percepció i d’actituds davant la diversitat per part de diferents actors, com és el cas dels treballadors de la administració de la ciutat, que es mostren més oberts als conceptes e idees interculturals; els professors, estudiants i pares, que es senten més confiats en la seva interacció amb persones procedents d’altres cultures; el veïnat, millorant la comunicació i les relacions en el  barri; i les pròpies persones estrangeres que es senten més integrades, participen en associacions i perceben l’assoliment d’una major cohesió social.

I que gràcies a la participació de la ciutat en el programa Intercultural Cities, Sabadell ha pogut participar en el projecte “ C4i; Communication for integration” per combatre els rumors i els prejudicis vers la població estrangera, junt 10 ciutats europees més, compartint les seves experiències  i sent  coneguda a nivell internacional com a model d’èxit en la gestió de la diversitat cultural.

Aquest informe va ser el resultat de la realització d’entrevistes tant a representants d’associacions, ciutadans i gestors municipals, en el període del 6 al 9 d’octubre de 2014 per part d’avaluadors del programa Intercultural Cities. Actualment hi participen en la xarxa més de 80 ciutats.

L’experiència de Sabadell junt a altres ciutats del  programa Intercultural Cities, ha impulsat al Consell de Ministres del Consell d’Europa a recomanar la aplicació d’aquesta estratègia a altres ciutats d’Estats membres(vegeu carta del Consell d'Europa enviada a l'Ajuntament de Sabadell i el text de la recomanació del Consell de Ministres de data 21 de gener de 2015) 

En base als resultats de l’experiència de la ciutat de Sabadell i d’altres ciutats dins del programa Intercultural Cities, el passat 21 de gener, el Comitè de Ministres va adoptar la Recomanació CM del Consell d’Europa dirigida als Estats Membres, a fi de incentivar i donar  suport a l'aplicació d'una estratègia d'integració intercultural a les ciutats.

En concret, el text assenyala que l'enfocament d'integració intercultural ha de: Promoure un discurs públic que posi l'accent en els valors compartits i que s'esforça per construir una identitat urbana plural i diversa, ha de vetllar per que les polítiques, institucions i serveis s'adaptin a una ciutadania diversa i per la competència intercultural del funcionariat, i dels agents locals i ha de impulsar la participació activa de tots en el govern local.

Finalment, la recomanació convida als Estats a fer ús de la guia "Pas a pas: guia pràctica per aplicar el model urbà d'integració intercultural".

 

Vegeu articles relacionats:

 

ImprimeixCorreu-e

També et pot interessar...