PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

Història Dia Internacional 8 de març


Celebració del Dia Internacional de la Dona
Història
Les primeres activitats que es van dur a terme per commemorar el 8 de març daten de l'any 1980, quan diferents partits polítics d'esquerres, sindicats i el Grup de Dones de Sabadell van convocar una manifestació reivindicativa. Les consignes d'aquesta mobilització van ser el dret al treball sense discriminacions, la legalització de l'avortament i les protestes contra la Llei del divorci.

A partir de 1982, a escala local s'organitzen activitats com passades de pel·lícules, xerrades, col·loquis i un sopar de dones, però el Grup de Dones considera més oportú convocar tothom per a la manifestació central de Barcelona.

L'any 1995 l'Ajuntament de Sabadell dissenya el cicle Dona i Entorn, un conjunt d'activitats adreçades a tota la ciutat, dedicades a tractar les diverses temàtiques que afectaven les dones. Aquest programa es va desenvolupar entre el gener i l'abril. A l'organització hi van participar entitats de dones, associacions de veïns, centres culturals i altres entitats culturals i lúdiques de la ciutat.

Dona i entorn va significar l'inici de la col·laboració entre Ajuntament i entitats en l'organització d'activitats relacionades amb les problemàtiques de les dones. I a partir d'aquesta experiència els actes de commemoració del 8 de març van prendre un caràcter més unitari a Sabadell.

A partir de 1995, es constitueix una comissió integrada per: Dones d'Avui Dones en l'Església, el Grup de Dones Feministes de Sabadell i la Vocàlica de Dones de l'Associació de Veïns de Torreguitart, amb la finalitat d'organitzar, conjuntament amb l'Ajuntament, els actes de celebració del 8 de març. Any rere any va anar augmentant el nombre de entitats que s'unien a aquesta comissió.

L'any 1999, amb la constitució de la Regidoria d'Igualtat Dona-Home, és aquesta la que agafa la responsabilitat, des de l'Ajuntament, de coordinar tots els actes de celebració del 8 de març. El primer any la regidoria es posa en contacte amb les diferents entitats de Sabadell que tradicionalment han fet actes amb motiu del 8 de març, i s'incorporen a la comissió que organitzava el programa totes les que ho desitgen. Augmenta el nombre d'integrants i augmenta el nombre d'actes. L'any 2000 surt al carrer un programa amb una gran varietat i quantitat d'actes. Però la mateixa comissió organitzadora valora que de cara als propers anys és millor repartir els actes al llarg de l'any i busca un tema central al voltant del qual programar els actes del 8 de març.

L'any 2001 es constitueix el Consell Municipal d'Igualtat Dona-Home, que atorga una importància especial a la programació anual i es crea una Taula de Treball de Programació Anual d'Actes i Activitats de Sensibilització. Aquesta Taula és l'encarregada d'organitzar els actes amb motiu del 8 de març. L'any 2001 el tema central és les dones davant el segle XXI i la Marxa Mundial de les Dones; l'any 2002 és la dona i el món laboral, i l'any 2003, la dona i la salut.

Origen del 8 de març
La celebració del 8 de març no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica de Cotton el 8 de març de 1908 o l'incendi de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911. En aquest dos incendis van morir 129 i 142 dones, respectivament.

Reivindicacions de millors condicions de treball i de vida, de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l'origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

En la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, reunida a Copenhaguen l'any 1910, Clara Zetkin presenta la proposta d'establir el Dia Internacional de la Dona, amb l'objectiu principal de promoure el sufragi universal femení, la pau i la llibertat.

La primera jornada oficial del 8 de març com a Dia Internacional va celebrar-se el 1911.

Al final de la dècada dels seixanta ressorgeix el feminisme, que a més de lluitar pels drets legals de les dones qüestiona la distribució de rols dins de la família, la societat, la sexualitat o el treball domèstic. El nou moviment d'alliberament de les dones recupera la commemoració del 8 de març, que s'havia anat oblidant després de la Segona Guerra Mundial i que corrobora les Nacions Unides, el 1997, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Bibliografia
“Diccionario ideológico feminista”, Icaria, 1990
“El día Internacional de la Mujer” Isabel Robles, Rev. Valencia Semanal n. 64
“Exposició: Associacionisme i 8 de març a Sabadell” Virgín

Què faig si...?