PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

Es presenta el protocol de sensibilització, prevenció i actuació davant les violències sexuals en el marc de la Festa Major

noL’Ajuntament de Sabadell repetirà l’experiència dels darrers dos anys, impulsant la campanya de sensibilització Quina part del #NO no entens? Totes estem de festa, en el marc de la Festa Major. La campanya pretén defensar el caràcter inclusiu i respectuós de la festa, des de la corresponsabilitat i la implicació col·lectiva. Es tracta d’un protocol que fomenta, a més, les relacions lliures, respectuoses i igualitàries, alhora que vol evitar les conductes sexistes per raons d’orientació i/o expressió de gènere, tant verbals com físiques, dins dels espais d’oci i festius.

Per violència sexual s’entén tot acte d’índole sexual exercit per una persona – generalment un home– en contra del desig i la voluntat d’una altra –generalment una dona o nena– que es manifesta com a amenaça, intrusió, intimidació i/o atac, i que pot ser expressada en forma física, verbal o emocional.

De fet, la campanya pretén abordar la discriminació basada en qüestions de gènere i que està present en tots els àmbits, tant en el públic com en el privat. En el context festiu i d’oci és una de les grans problemàtiques que impedeixen que les dones puguin gaudir lliurement de la festa.

Tots els agents implicats en l’elaboració i execució del Protocol (Taula de Gènere, Ajuntament, associacions/entitats i persones compromeses) treballen amb l’objectiu d’una ciutat igualitària, lliure d’actituds sexistes i discriminatòries.

Durant la presentació avui de la Campanya, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha explicat que “les violències sexuals són presents en àmbits diversos i també hi són en els entorns de festa. Aquests comportaments sexistes poden ser més o menys subtils. Apel·lem, per tant, a la corresponsabilitat de tothom per lluitar contra aquests comportaments. Només des d’aquest rebuig, es generaran accions visibles de tolerància zero”.

Dispositiu preventiu

La campanya es veurà reforçada, com l’any passat, amb un dispositiu preventiu, de divendres a diumenge, a la zona de concerts (avinguda de Francesc Macià). Consta de 8 persones (dues més que el 2016), educadores de carrer, especialitzades en entorns de festa, orientat als més joves, per generar ambients respectuosos entre les persones i amb l’entorn i també per reduir els riscos associats als consums d’alcohol o altres drogues. També es comptarà amb personal tècnic municipal.

D’altra banda s’instal·larà un estand de Som Nit amb agents de salut formats per l’entitat. S’hi ofereix informació sobre drogues per a la reducció de riscos en consumidors i, si s’escau, consell (i material informatiu i preventiu). A més, hi haurà dos punts d’assistència de Creu Roja, amb professionals sanitaris i amb atenció psicològica.

En relació amb el dispositiu, el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha assenyalat que “la festa ha de generar espais de diversió. És cosa de tots evitar que es pressioni ningú ni per sexe, ni tampoc amb els consums. Tanmateix, en cap cas una persona que hagi consumit alcohol (o altres substàncies) té justificat comportaments sexistes, violents o irrespectuosos vers els altres. La clau de la festa són l’empatia i el respecte”.

Accions de la campanya

El protocol s’ha donat a conèixer a totes les persones responsables d’activitats festives durant la Festa Major, amb l’objectiu de què puguin actuar de manera efectiva i eficient davant una possible situació d’agressió sexista.

A més dels responsables, en els punts de major concentració de públic hi haurà agents educadors i preventius per poder actuar davant d’aquestes situacions.

Paral·lelament al protocol, s’ha elaborat material divers de sensibilització, dins la campanya, consistent en polseres, adhesius i targetes en les què apareixen els números de telèfon als quals es pot trucar en cas d’agressió.

Imprimeix Correu electrònic