PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

Amb el lema "Defemsem-nos, hi tenim tot el dret; Respecta'm, en tens tot el deure", es presenta el programa de Drets Humans 2017

 

Sabadell és una ciutat compromesa amb la defensa i protecció dels drets humans. Aquest programa d’activitats ofereix un seguit de propostes diverses per conèixer, reflexionar i reivindicar els drets de les persones.

El 10 de desembre de 1948 es signava la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH), com a resposta a un context social postbèl·lic que requeria del consens mundial per deixar enrere la barbàrie i posar l’esser humà i els seus drets inalienables en el centre de la mirada dels països, dels pobles i dels estats. La DUDH naixia recollint lluites i conquestes de drets que venien de més lluny en el temps i en la geografia humana. Al llarg de la història de la humanitat, centenars de moviments desobedients han transformat lleis o mandats que consideraven injustos.

És el moment de reconèixer aquelles dones sufragistes que van reivindicar el vot per la dona, els moviments contra el racisme als Estats Units, els moviments de rebuig a les formes d’explotació econòmica als Estats Africans, ...i cal reconèixer les lluites actuals i més properes per la dignitat de les persones, per tenir sostre i treball, les lluites veïnals que s’han materialitzat en la millora dels barris, el rebuig al militarisme per part dels objectors de consciència aconseguint la fi del servei militar obligatori, l’alliberament sexual i el dret al divorci, ... Pot ser que totes aquestes conquestes ens sembli que han estat fàcils d’aconseguir i que la feina ja està feta, però cal que mantinguem sòlids aquests drets i ampliem el seu abast arreu.

No podem restar impassibles davant les vulneracions dels Drets Humans i a Sabadell ho tenim molt clar, per això comptem amb l’Oficina de Drets Civils, un servei per donar resposta a les possibles vulneracions de drets que puguin patir les persones que viuen a la ciutat. És per aquet motiu que impulsem aquest programa d’activitats que promou i difon el respecte a la igualtat entre les persones independentment de l’origen, el sexe, la cultura, l’orientació sexual, la creença o l’ètnia. Tot un conjunt d’activitats que compta amb el compromís de la ciutat i de les entitats en la defensa dels Drets Humans i amb el deure de respectar-los.

Som una ciutat única amb moltes persones diferents, totes amb drets, cap amb privilegis, ni una amb discriminació.

A destacar que el dia 10 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, artistes de Sabadell pintaran una paret per deixar els carrers amb la petjada del nostre compromís de ciutat amb la promoció dels drets humans, l'any anterior aquestes parets van ser pintades a L'Estruch (c.de Sant Isidre, 140) i a la rotonda de la Plaça 1r de maig al barri de Can Puiggener.

Enguany serà a les 12 h del migdia, a la Plaça Doctor Banting i Best, del barri dels Merinals. L'espai comptarà amb la dinamització teatral del grup Quarta Distància.

PROGRAMA DRETS HUMANS 2017

 

cartell ddhh17-001

 

EXPOSICIÓ “PROTEGIM LA HUMANITAT, ACABEM AMB LA INDIFERÈNCIA”

L’exposició, formada per 32 imatges, mostra les històries de persones que han hagut de fugir de les seves llars a la recerca d’una vida digna per elles i els seus éssers estimats. És un projecte de Sensibilització i Educació per al Desenvolupament en el context de la crisi de persones refugiades que arriben a Europa i en el marc de la campanya de la Creu Roja a Catalunya #ObreElsUlls / www.obreelsulls.org.

Del 10 al 24 de novembre, de dilluns a divendres de 16 a 21 h i de dimarts a dissabte de 10 a 13 h a l’Alliance Française de Sabadell (c. de Sant Joan, 35)

Organitza: Creu Roja

Hi col·labora: Alliance Française, Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament

A LA LLIGA FEM 40 ANYS

Celebració dels 40 anys de la Lliga dels Drets dels Pobles. A les 20 h, gràcies per fer-nos costat, amb música i poesia; a les 21 h, prenem uns “montaditos” solidaris; a les 22 h, una mica de ballaruga. Porta 10 euros i acompanya'ns en la celebració, i si vols fer una aportació voluntària de 5 euros la destinarem a una causa solidària.

17 de novembre a les 19 h, a l'Espai Àgora Sabadell (C. de Sol i Padrís, 93)

Organitza: Lliga dels Drets del Pobles

Hi col·labora: Espai Àgora Sabadell

DUDI 2017 (Dia Universal dels Drets dels Infants)

Activitat dirigida a tota la ciutat especialment a famílies i als esplais, caus i entitats juvenils de la ciutat.

17 de novembre a les 17.30 h

A la Biblioteca Vapor Badia i al Casal Pere Quart.

18 de novembre d’11 a 13 h

A la Plaça del Doctor Robert.

18 de novembre a les 16 h

A la Plaça Pompeu Fabra.

Organitza: Regidoria de Cicles de Vida i educadors/es del Lleure de Sabadell

Hi col·labora: Moviment d’Esplai del Vallès (MEV) i Fundació Pere Tarrés-Moviment de Centres d’Esplai Cristians (MCEC)

XERRADA SOBRE VIOLÈNCIES SEXUALS I DONES REFUGIADES

Xerrada sobre la situació que han d'afrontar les dones que fugen de conflictes: persecució per motius de gènere i el risc de ser víctimes de tràfic de persones amb finalitats d'explotació. A càrrec de Sònia Tomàs, especialista en temes de cooperació i gènere.

20 de novembre a les 19 h, al Casal Pere Quart (Rambla, 69)

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere

CINEFÒRUM: MUROS (WALLS)

Projecció del documental "MUROS” (WALLS). El món està cada vegada més dividit per murs. Aquesta pel·lícula analitza la seva terrible existència. Hi ha éssers humans a un costat i a l’altre. No cal discutir si la seva existència és absurda o lògica, si és inevitable o no, sinó mostrar que les persones que estan a cada costat són, essencialment, iguals. Hi haurà també un col·loqui amb Pablo Iraburu, director i guanyador de diversos premis internacionals.

27 de novembre a les 20 h, a l’Alliance Française de Sabadell (c. de Sant Joan, 35)

Organitza: Alliance Française de Sabadell i Oxfam Intermón

Hi col·labora: Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “TEIXIM ELS NOSTRES DRETS”

Les arpilleres són l’art de cosir damunt roba de sac, amb retalls de roba i llana, explicant històries de vida. Aquesta exposició és fruit d’un taller fet amb dones del barri, de diferents orígens, on cadascuna va cosint tot inspirant-se en un dret fonamental com a punt de partida per a la seva creació. A la inauguració comptarem amb la presència de les autores de les obres. La exposició es podrà visitar al Casal fins al 21 de desembre.

28 de novembre a les 17.30 h, al Casal Cívic Rogelio Soto (c. de Campoamor, 93-95)

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere

Hi col·labora: Vocalia de dones d’Espronceda, Secretaria d’Acció Ciutadana - Generalitat de Catalunya

CINEMA: FREE. HADIJATOU CONTRA L’ESTAT

El documental ens explica el cas de la Hadijatou Mani, la primera dona que ha denunciat l'Estat de Níger per la seva condició d'esclava, i ha guanyat el cas. Un judici sense precedents que marca un abans i un després en la lluita contra l'esclavitud.

Activitat gratuïta. Es poden fer reserves a genere@ajsabadell.cat

29 de novembre a les 19 h, al Cinema Imperial (Plaça de l’Imperial, 4)

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere

Hi col·labora: Drac Màgic, Fundació SGAR i Diputació de Barcelona

TIME LAPSE - DIA MUNDIAL DE LA SIDA

Amb motiu del dia mundial de la Sida, l’Ajuntament lluirà la llaçada i hi haurà activitat a la Plaça de Sant Roc.

1 de desembre al matí, a la Pl. de Sant Roc

Organitza: Regidoria de Salut i Actua Vallès

ACTE CENTRAL DEL DIA MUNDIAL DE LA SIDA

Parlaments i actuació teatral en commemoració del dia mundial de la Sida.

1 de desembre al vespre, a l’Auditori del Centre Cívic de Sant Oleguer, (c. de Sol i Padrís, 93)

Organitza: Regidoria de Salut i Actua Vallès

Hi col·labora: Espai Àgora Sabadell

EXPOSICIÓ URBANA“EL FANG D’EUROPA”

Síria ha patit la guerra més desapiadada del segle XXI. És l’èxode de refugiats més gran de les últimes dècades. Famílies senceres han fugit de casa seva degut als bombardejos i als atacs dels diferents grups armats. Així és en imatges, pas a pas, la seva desesperada fugida cap a Europa.

Del 1 al 14 de desembre

al Passeig de la Plaça Major

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere i Ruido Photo

Hi col·labora: Equip de Rescat en Emergències de Catalunya (EREC)

ACTE DE CARRER “PINTEM DE DRETS SABADELL”

En commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans, continuarem amb el projecte iniciat l’any passat, pintant parets de la ciutat per deixar petjada del compromís municipal amb els drets fonamentals de les persones. Comptarem amb la dinamització teatral del grup Quarta Distància presentant la seva obra: “69 ANIVERSARI DE LA DECLARACIÓ DE DRETS HUMANS”.

10 de desembre a les 12 h, a la pl.del Doctor Banting i Best, barri dels Merinals

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere

Hi col·labora: Quarta Distància, Hono, Casal Cívic Arraona – Merinals, Save the Children, SCAI, Fundació Secretariat Gitano, Fundació Main, Vàlua, AAVV Merinals

CICLE DE CINEMA SOBRE LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS. PROJECCIÓ DE "LA PROFESSORA D’HISTÒRIA"

Anne Gueguen és una professora d'Història que a més es preocupa pels problemes dels seus alumnes. Enguany, Anne té un grup difícil. Frustrada pel seu materialisme i falta d' ambició, Anne desafia als seus alumnes a participar en un concurs nacional sobre el que significa ser adolescent en un camp de concentració nazi. Anne utilitza tota la seva energia i creativitat per captar l'atenció dels seus alumnes i motivar-los. A mesura que el termini s'apropa, els joves comencen a obrir-se als altres i a creure en si mateixos. Un projecte que canviarà les seves vides.

Activitat gratuïta. Es poden fer reserves a dretscivils@ajsabadell.cat

11 de desembre a les 18 h, al Cinema Imperial (Plaça de l’Imperial, 4)

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere

Hi col·labora: Amical de Mauthausen

CONFERÈNCIA “DIA MUNDIAL DELS DRETS HUMANS”

Conferència en commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans a càrrec del Sr. José Chamizo de la Rubia, defensor del Pueblo Andaluz durante el período 1996-2013, que ens parlarà sobre els drets humans de proximitat.

11 de desembre a les 19 h, a la Casa Duran (carrer del Pedregar, s/n)

Organitza: Síndic Municipal de Greuges de Sabadell

EXPOSICIÓ I TALLER “FRONTERES”

Tallers d’expressió teatral per viure, experimentar i pensar tot el que comporta la migració. Una activitat per sensibilitzar i reflexionar, tot posant en evidència els elements socials racistes. A més, hi haurà una exposició fotogràfica sobre les persones que recullen ferralla com a mitjà de vida.

Es recomana inscripció prèvia a l’SCAI, per telèfon 93.727.29.75 o per correu electrònic (scai@scaisabadell.org)

12 de desembre, de 17 a 20 h, al Centre Cívic de Can Puiggener (pl. del Primer de Maig, 1)

18 de desembre, de 17:30 a 20:30 h, a l'Espai Àgora de Sabadell (Centre Cívic de Sant Oleguer)

Organitza: SCAI, Associació Colors del Món i Associació Teatral Mousiké

Hi col·labora: Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades a Sabadell, Espai Àgora Sabadell i Generalitat de Catalunya.

SABADELL COMPROMESA AMB LA CIUTADANIA

Acte de reconeixement a les persones participants als programes d’acollida de Sabadell.

13 de desembre a les 18 h, al Teatre Principal (c. de Sant Pau, 6)

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere

Hi col·labora: Consorci per a la Normalització Lingüística CPNL, Servei Ciutadà d'Acolliment als Immigrants SCAI, Càritas Sabadell, Creu Roja, Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat CCAR, Fundació Apip Acam, Taula de Nova Ciutadania, Transports Urbans de Sabadell TUS.

SUMANT PECES PELS DRETS HUMANS

Creació d’un puzle a gran escala entre totes les persones joves de 10 instituts de Sabadell. Les peces seran representacions gràfiques dels articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.

14 de desembre al matí

al Centre Cívic de Can Rull, (c. de Sant Isidor, 51)

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere i Taller d’Art Cultura i Creació (TACC)

Hi col·laboren: Instituts de Sabadell

GESTIÓ I EXTERNALITZACIÓ DE FRONTERES A ESPANYA I EUROPA: EL CAS DE LA FRONTERA SUD

Xerrada a càrrec de Francesc Mateu, director d’Oxfam Catalunya i membres de Fotomovimiento, Iridia i Novact, que parlaran sobre l’actual gestió de les fronteres en el marc de la Unió Europea, amb el cas paradigmàtic d’Espanya, sobre el qual comptarem amb la presentació de l’informe “La frontera sud”.

14 de desembre a les 19 h, a l’Auditori de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sabadell (c. de Lacy, 15)

Organitza: Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades

Hi col·labora: Fotomovimiento, Iridia, Novact, Oxfam Intermon, ICASBD.

RODA DE LA PAU

Trobada a favor de la pau, on es realitzarà un quart d’hora de silenci i, seguidament es farà una lectura relacionada amb els drets humans.

14 de desembre a les 20.45 h, a la plaça del Doctor Robert

Organitza: Roda de la pau

TEATRE DEBAT: ASSETJAMENT DIGITAL (bullying)

Es realitzarà una breu representació que tracta sobre l’assetjament. Al finalitzar es farà una activitat relacionada amb el tema i un breu debat.

16 de desembre de 11 a 13 h, al Casal Pere Quart (Rambla, 69)

Organitza: Asociación Amigos Mira

ENCESA D’ESPELMES

Tothom qui vulgui, fent un petit donatiu, podrà dipositar una espelma a terra per tal de crear un punt de llum a la plaça de l’Ajuntament. Els diners que es recullin serviran per finançar un projecte de Mans Unides Sabadell. Durant l’acte hi haurà música en viu de grups voluntaris.

16 de desembre de 17 a 21 h, a les escales de l’Església de Sant Fèlix (Pl. de Sant Roc)

Organitza: Mans Unides

TAULA RODONA: LES LLUITES PER LA CONQUESTA I LA DEFENSA DELS DRETS

Espai de debat amb representants de diferents àmbits i col·lectius per reflexionar sobre la manera en què els drets s’han conquerit, les lluites que han estat necessàries i com s’han de defensar i ampliar els drets de les persones.

19 de desembre, a les 19 h al Casal Pere Quart (Rambla, 69)

Organitza: Regidoria de Drets Civils i Gènere

Hi col·labora: Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC)

 

 

 

 

Imprimeix Correu electrònic