PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
SALUT

Serveis Sanitaris
Informació sobre els Centres d'Atenció Primària, serveis d'urgències, atenció sociosanitària...
Estils de vida i salut
Activitats educatives, assessorament i accions de sensibilització dirigides a donar a conèixer quines opcions són les més saludables.
Salut ambiental
Vetlla per una ciutat amb unes condicions higièniques salubres.
Aliments i establiments alimentaris
Servei que efectua activitats de vigilància i de control sanitari dels establiments del sector alimentari.
Laboratori
Per tal de donar resposta a necessitats analítiques de salut pública i de qualitat de l'entorn ambiental.
PLASMA
Instrument bàsic per a la planificació i el foment de polítiques locals intersectorials orientades a la millora de la qualitat de vida relacionada amb la salut i el benestar de la ciutadania.

FAQ PANTALLES

 
 
 
SOBRE PANTALLES JOCS XARXES SOCIALS

Sobre pantalles

De què parlem quan parlem de pantalles?

Sota el terme  de pantalles s’agrupen diferents aparells i programaris, la funció principal dels quals és entretenir i facilitar la comunicació. S’utilitzen a través del mòbil, la tauleta o dels ordinadors i les més freqüents són els videojocs, les xarxes socials i els xats.

Perquè preocupa l'ús de pantalles en adolescents?

És gairebé impossible imaginar-se una vida sense pantalles, s’han estès a un ritme ràpid la quantitat de possibilitats, usos, aplicacions i xarxes que aquestes ofereixen. S’usen en diversitat d’edats i contextos i realment se’n pot treure molt  profit i beneficis (accés a informació i coneixement, connexió amb persones d’arreu, gestió i organització, compartir, entreteniment etc).  De totes maneres, si no se’n fa un ús responsable i conscient, hi ha riscos que poden derivar en problemes socials, relacionals, psicològics i de salut.

Aquests riscs es poden accentuar en l'adolescència, donades les característiques de l’etapa com:  interès i adaptabilitat ràpida a allò nou, cerca de sensacions, prioritzar la gratificació immediata i la importància del judici social.

Les situacions de risc que més preocupen a les quals es pot exposar la persona que fa un mal ús de les pantalles tenen a veure amb: assetjaments, dependència emocional a través de les xarxes socials, sobreexposició de la vida privada, manca de seguretat informàtica, ciber control (doble clic blau, en línea), hores de joc, afectació en les relacions socials i familiars, entre d'altres.

Les pantalles provoquen addicció?

No totes les addiccions són produïdes per la introducció al cos d’una substància. Més enllà de l’addicció a les drogues, es parla també d'addiccions a pantalles.

Algunes de les senyals que ens poden donar l’alerta d’una possible conducta adictiva poden ser:  pèrdua d’interès per activitats lúdiques sense pantalles, gran inversió de temps personal a les pantalles, abandonament de responsabilitats, progressiu aïllament social, disminució de la comunicació familiar,  inquietud, angoixa, depressió o irritabilitat al no poder-se connectar i/o jugar.

Què vol dir fer un mal ús?

La dificultat de distingir un bon ús d’un mal ús s’accentua al ser una conducta socialment acceptada i integrada. Algunes de les senyals de mal ús tenen a veure amb un temps excessiu dedicat a les pantalles i l’afectació de les relacions i les conductes fora del món virtual. Pot passar que l’ús de pantalles s’utilitzi per omplir espais buits, es converteixin amb l'única via de comunicació, generi sentiments d’insatisfacció o no es trobin alternatives gratificants fora de les pantalles per omplir el temps.

Jocs

Què cal tenir en compte amb els jocs?

A l'hora d'utilitzar els jocs virtuals, jocs en xarxa, jocs d’aposta  o consoles, és important tenir en compte els següents aspectes:

  • Hores davant la pantalla, és important saber parar i saber acotar el temps.
  • No deixar responsabilitats ni altres moments d’oci de banda.
  • Tenir en compte els valors que transmet el joc i ser crítics amb aquests.
  • Posar un especial ull en si hi ha diners pel mig, el reforç intermitent que generen els jocs d’atzar tenen un alta capacitat additiva.
  • Tenir en compte la informació personal que es proporciona en els jocs en xarxa.
  • No substituir les relacions directes per les relacions online.

Xarxes socials

Què cal tenir en compte amb les xarxes socials i xats?

És important fer-ne un ús apropiat i segur. És per això que a l’hora d’utilitzar-les s’ha de fer amb plena consciència.

S’han de cuidar els seguidors, mantenir el perfil actiu i actualitzat i, si fa temps que no s’utilitza una xarxa, eliminar l’usuari. També s’ha de valorar si allò que volem publicar és correcte. El que es comparteix a Internet mai desapareixerà i no sabrem qui pot arribar a accedir a aquella informació. El que per nosaltres és un instant o un comentari transitori, pot quedar immortalitzat en el món virtual.  Cal ser conscients de que es perd el control sobre allò que es publica. No controlem, ni a qui arriba, ni en quin moment ressorgeix o quin ús o significat se li dona.

És important també que la mateixa persona pugui reflexionar i pensar sobre les xarxes. Que m’aporten? Quins problemes em generen? Com em condicionen o m’afecten? Afecten a les meves relacions? Per què les faig servir? Com és la comunicació a través d’aquestes?

També cal tenir en compte pel que fa a la seguretat: triar contrasenyes llargues i resistents (combinant majúscules, minúscules, nombres i caràcters especials) i fer servir claus diferents si tenim més d’un compte.


 


 

Destaquem

També et pot interessar...