Jornades Europees de Patrimoni 2022 a Sabadell, el cap de setmana del 7, 8 i 9 d’octubre
Jornades Europees de Patrimoni 2022
El cap de setmana del 7, 8 i 9 d’octubre, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc, ininterrompudament a Catalunya, des del 1991. Estan considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.
Per aquest 2022, sota el lema “Patrimoni sostenible” proposat pel Consell d’Europa, les Jornades Europees de Patrimoni conviden a explorar i reflexionar al voltant de la sostenibilitat del nostre patrimoni. Una proposta que ens porta a reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. Ens convida a explorar el paper del patrimoni cultural en un futur sostenible.
En el marc d'aquestes jornades, el Museu d'Història us convida el diumenge 9 d'octubre a conèixer un ofici tradicional, el del llauner, mitjançant una demostració del treball i les tècniques tradicionals que permeten transformar les fines planxes de metall en estris pel seu ús quotidià.

Xavier Roura fent una demostració de llauneria tradicional.
Els llauners empraven tècniques manuals que afavorien la durabilitat dels productes elaborats i es caracteritzaven pel reciclatge i la reutilització de materials. Actualment, al MHS es pot visitar l'exposició "Quina llauna!", que exhibeix peces del taller de llauneria d'en Joan Puigdomènech, situat a la Creu Alta entre els anys 1950 i 1980.
Acerca de Xavier Roura: Xavier Roura va començar a exercir l'Ofici de Llauner Tradicional l'any 1997 de la mà del seu Mestre -Ricard Lozano i Busquets (tercera generació de llauners a la seva família). Van passar molts anys elaborant peces tradicionals de llauna, com embuts, mesuradors, regadores, setrilleres, llànties, etc., una gran quantitat de productes per a l'ús quotidià que actualment estan sobreexplotats per grans produccions industrials.
Després de la mort del seu Mestre, Xavier va fer un canvi en el disseny dels seus productes, introduint un component creatiu, que ha permès la continuïtat d'aquest ofici gairebé desaparegut, i el seu reconeixement internacional.
I al Museu d'Art?
El Museu d’Art de Sabadell participa de les Jornades europees de patrimoni d’enguany proposant:
- diumenge, 9 d'octubre, de 12 a 2h. Escultura reciclada. Taller per famílies. D’acord el lema de les Jornades Europees sobre patrimoni sostenible proposem fer el prototip d’una escultura per la via pública utilitzant material de rebuig. La creativitat en l’arquitectura, la pintura, l’escultura o la moda també poden combinar-se amb la consciència ecològica.
Per necessitat o de forma intencionada, els artistes han reciclat molts objectes al llarg de la història. Ho van fer, per exemple, els cubistes amb els seus collages, utilitzant pàgines de diaris. Pablo Picasso o Georges Braque van ser dos dels pintors més representatius que van produir obres d’avantguarda amb matèries molt modestes. Posteriorment, els exemples han estat abundants i s’han donat en múltiples disciplines.
Les escombraries poden ser boniques. Els artistes d’algunes de les avantguardes de principis de segle XX van ser dels primers a utilitzar residus per crear obres i en reivindicar les deixalles a com creacions artístiques vàlides.
Marcel Duchamp va ser un dels artistes que més va defensar el reciclatge com a eina artística i un dels pioners en utilitzar materials quotidians o residus a les seves obres. Segons l’artista, era art qualsevol cosa que es reconegués com a tal i ocupés el seu lloc dins d’institucions com museus. Va desafiar la idea mateixa “d’art” amb els seus ready-mades, objectes que trobava i que elevava a la categoria d’obra d’art quan els exposava i els donava un altre significat.
Creadors tan cèlebres com el nord-americà Robert Rauschenger o el català Antoni Tàpies van utilitzar tota mena d’objectes quotidians en les seves creacions: mobles, roba, complements…
1. VISITA GUIADA AL VAPOR BUXEDA
Visita guiada a un dels vapors més emblemàtics de Sabadell.
Hi col·labora: Museu d'història de Sabadell
www.visitsabadell.com
Tel:93 745 31 50
Inscripcions:93 727 85 55

Data i Horari:
Dia: Dissabte 8 d'octubre de 2022
Horari: a les 11 h i a les 12 h
Lloc:
Adreça: c. de Cervantes, 68, 08201, Sabadell
2. DEMOSTRACIÓ DE LA FEINA DE LLAUNER. CONFERÈNCIA
A càrrec de: Xavier Roura
Col·laboradors : Arxiu Històric de Sabadell. Casa Ponsà
Suport : Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya

Data i Horari:
Dia: Diumenge 9 d'octubre de 2022
Horari: a les 11.30 h
Lloc:
Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas.
Adreça: c. de Sant Antoni, 13, 08201, Sabadell
Telèfon: 93 727 85 55
Web: Museu d'Història de Sabadell (MHS). Casa fàbrica Casanovas
3. RUTA INDUSTRIAL
Hi col·labora: Museu d'història de Sabadell
www.visitsabadell.com
Tel:93 745 31 50
Inscripcions:93 727 85 55

Data i Horari:
Dia: Diumenge 9 d'octubre de 2022
Horari: a les 11.30 h
4. TALLER ESCULTURA RECICLADA
Taller per famílies. D'acord el lema de les Jornades Europees sobre patrimoni sostenible proposem fer el prototip d'una escultura per la via pública utilitzant material de rebuig.
La creativitat en l'arquitectura, la pintura, l'escultura o la moda també poden combinar-se amb la consciència ecològica.

Data i Horari:
Dia: Diumenge 9 d'octubre de 2022
Horari: de 12 a 14 h
Lloc:
Museu d'Art de Sabadell (MAS) - Casa Turull.
Adreça: c. del Doctor Puig, 16, 08202, Sabadell
Telèfon: 93 725 71 44

Xarxes socials de Cultura. Segueix-nos, participa!
També pots estar al dia amb l'app Sincronitzats.
Descarrega-la aquí:
Sincronitzats. El nou canal de cultura a Sabadell! Ara podreu estar, més que mai, sincronitzats amb la cultura a Sabadell