PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

"Educació per a la diversitat". Article proporcionat per la Xarxa antirumors de Sabadell

Resum adaptat de l'article publicat a FAROS Sant Joan de Déu (http://www.hsjdbcn.org/portal). Font: FETE-UGT (2014). Llegiu l'article.

EDUCACIÓ PER A LA DIVERSITAT

En general, en l'ésser humà, hi ha una tendència a sentir por per alguna cosa nova o diferent. Es tracta d'una reacció instintiva, que no es produeix de la mateixa manera en totes les persones i que en la majoria dels casos és una protecció davant del desconeixement. Així, la primera forma d'evitar les actituds racistes és mostrar als nens la diversitat i la diferència com una cosa natural i enriquidora.

Com a pares podem actuar en diferents aspectes perquè els nens s'acostumin a la diversitat i evitar així comentaris o actituds racistes davant de persones d'altres creences, cultures o paisos. Si aquests factors estan presents en la seva educació, disminuiran molt les reaccions de tipus racista.

- Fomenta l'amistat amb persones d'altres països. La relació amb altres persones és la forma més natural de comprensió de la diferència. Això és aplicable tant si el nen o adolescent té companys d'altres països a classe com si els pares tenen amistats que afavoreixen aquest intercanvi.

- Estimula l'aprenentatge d'altres idiomes. A més de ser una eina útil per a l'aprenentatge i enriquidora per a la futura vida professional, una llengua nova aporta una nova forma de veure i comprendre el món.

- Ensenya la música, els contes, la gastronomia i les tradicions d'altres llocs. D'aquesta manera veuran la diferència com una cosa lúdica i més divertida. Des de viatjar, llegir contes, jugar i utilitzar apps o aprendre a cuinar receptes d'altres paisos, són coses interessants per conèixer altres costums i maneres d'entendre la diversitat.

- Parlar amb els nostres fills i filles sobre el racisme. La comunicació és fonamental per a dues coses: que comprenguin quines actituds poden ser considerades com a racistes o com a estereotips sense justificació. En aquest cas, també és aconsellable moderar el llenguatge, i no emprar paraules despectives per referir-se a persones d'altres cultures o races. Hi ha infinites formes d'estimular una conversa sobre el racisme: el cinema, la televisió, els viatges, o fins i tot consultar junts un mapamundi o un Atles.

 

 

També et pot interessar...