PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
GÈNERE, FEMINISMES i LGTBI

Visita a l'Ajuntament de Sabadell d'Isaac Brorojovich, supervivent dels camps de concentració nazi

isaac2

En aquesta escola duen a terme un projecte educatiu de recuperació de la memòria històrica des del 2007. El projecte està adreçat a alumnes de Batxillerat amb l’objectiu de difondre i explicar als joves la realitat dels camps nazis, amb visites als camps de concentració i altres espais relacionats amb la recuperació de la memòria republicana de la deportació.

L’any passat l’escriptor David Serrano va presentar a Sabadell el llibre “Isaac Borojovich y la memòria uruguaya de la Shoá”, en el qual reflecteix la vivència de l’Isaac; aquell nen jueu d’un poble de Polònia que el va portar a mal viure en tres guetos i a sobreviure del pas per sis camps de concentració, fins que fou alliberat l’abril de 1945 del camp de Bergen Belsen. Ell, juntament amb la seva mare, únics supervivents de la seva família, van poder viatjar a Montevideo (Uruguay) i van refer la seva vida.

Enguany es commemora el 70è aniversari de l'alliberament dels campsde concentració i d’extermini nazis. A casa nostra, mig milió de republicans es van exiliar a França al final de la Guerra Civil Espanyola. Amb la invasió nazi, uns 10.000 van ser deportats a camps de concentració i van haver de suportar treballs forçats, humiliacions, tortures i fam. Gairebé 1.800 dels 3.000 catalans deportats republicans hi van morir.

El supervivent Isaac Borojovich, ja octogenari, es troba ara fent el viatge de retorna la memòria, desprès de no haver pogut parlar-ne durant més de 40 anys. Enguany ha estat de visita a l’Ajuntament de Sabadell on l’any passat va rebre el reconeixement de l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, en nom de la ciutat, en agraïment al testimoniatge de la seva supervivència i la transmissió de valors als joves.

La seva estada a Sabadell forma part de l’elaboració d’un document al que tindrà el nom de “Menazka” (La cassola), dirigit pel professor David Serrano, en el qual Isaac Borojovich, acompanyat de Camino Llonch, alumna de 2n de batxillerat de l’Escola Pia Sabadell fan el viatge junts a Bergen Belsen. Aquest viatge suposarà prendre el relleu  i el testimoni  a fi que els joves d’avui coneguin un passat recent, que no permetin que aquest caigui en l’oblit i puguin liderar la lluita per les llibertats, evitant els fanatismes.

L’Ajuntament de Sabadell, a través de la regidoria de Drets Civils i Ciutadania,dóna suport a aquest projecte amb l’objectiu pedagògic de no oblidar una part dela història d’Europa que es va cloure amb el feixisme i la Segona GuerraMundial.

Cal recordar que el proper dia 11 de maig al recinte de la Salut, com cada any, i en el marc del Aplec de la Salut, es farà una ofrena floral en memòria delssabadellencs morts al camp d’extermini de Mauthausen i de totes les víctimes delnazisme.

 

isaac6

isaac5

 

 

 

 

 

Imprimeix Correu electrònic